Избори-ментета

 А и как няма да са ментета, след като кандидатите им са ментета.

 

Кандидат-президентите

    Няма нито една президентска двойка, която да стои зад думите на Апостола Васил Левски:

 

    -“Който те освободи, той ще те пороби!” и зад

    -“Чиста и свята република, в която свободно и равноправно да живеят различни народности!”

 

И не само да стои, но и да е готов да реши националният и интернационален въпрос на Република България.

    Националният въпрос на РБ като юридически член на ЕС, но практически все още като поробена съветска республика, “освободена” не един път, не два пъти, а цели три пъти. През 1877-78г. от турците, през 1944г. от фашистите и през 1989г от комунистите! На три пъти освобождавана-закопавана и от чуждите за България Сакскобурготски царе: през 1912-13г., през 1914-18г. и през 1939-44г. Само и единствено чужденецът Симеон втори успя да освободи България от българина Иван Костов през 2001г.! Освободи я от националното, сдоби се с материалното!

    Интернационалният въпрос вътре в държавата България не само, че не е решен, но е изопачен относно малцинствените си народности. Циганската и турска народност са част от българската народност. Думичката “народ” е обединителна на думичката Род, а родът е съставна част от разположени във времето еднокръвни семейства. Има ли семейства, има род, има наРОД, има и РОДина в която да живеят тези народности. Тази Родина за тях е Република България. А “Чиста и свята” ли е тя за кандидат-президентските двойки? Не е, няма и да бъде, защото едни са с увредено национално мислене, а на други мисленето им е в унисон с това на освободители-покорителите им. Освободителите от националната им принадлежност.

    Думичката Русия в изказа на всички кандидат-президенти е табу. А зад какво ще обединяват всички български граждани, ако не зад национална кауза? Зад българските национални интереси, ли, грубо погазени от отиващия си Президент Първанов, чийто дела също така не се коментират от днешните кандидати за президентския стол? Освен общи приказки за малоумни избиратели, няма нищо съществено в изказа и в платформите им:

    – Един подскача като скакалец от стол на стол, изкачвайки се все по-нагоре. От успешен частен бизнес, направил го богат, през успешен министър набързо нацвъкал договори за “Четворен магистрален шлем!”, подобно на “Тройния енергиен шлем” на Президента Първанов, които други ще изпълняват, та до намерението му да стигне до върха в държавата ни. Енергийният шлем е ясен-собственик му е Русия на Президента Путин! Магистралният шлем не е ясен относно собственик-изпълнителите. Кои са, какви са и каква е Референц листата им /къде и колко магистрали са построили?/ Освен това, този кандидат е “лика и прилика” с партийния си шеф, който също така подскачайки, на три пъти остави “коня си насред реката”. Зарязваше недовършено започнатото.

    – Друг от кандидатите на всеослушание заявява, че се срамува. Не се разбира от кого всъщност го е срам. Би трябвало да се срамува от себе си, защото е кандидат за президент на Република България издигнат от партийния си шеф-съветски граждани. И мене ме е срам, че има мои сънародници, които ще гласуват за тази чужда, не-българска кандидатура.

    – Третата кандидатура за високия държавен пост е пътничка, която циркулира “напред-назад” между София и Брюксел. Къде смята да се установи за постоянно все още не е уведомила почитателите си, защото това не зависи от нея самата. Зависи от бонуса предложен й от работодателите, което е резил за държава с човек поставен на такъв висок, отговорен, държавен пост какъвто е президентският.

    – Има и един свестен-доскоро неизвестен в публичното ни пространство кандидат за президент, който също мълчи, след като на вътрешни избори отстрани другия кандидат, който говореше национално. Който имаше и интернационална визия.

    Има още 13-14 кандидати устремени към върховете български. Кой от кой по-загадъчен за избирателя. И затова той, имащият право на глас престана да го упражнява. Пък защо и какво да избира, след като децата му са там, някъде, “из тая пуста чужбина!”  

 

Кандидат-кметовете

    Много малко са кандидат-кметовете, които директно се докосват до проблемите на обикновения човек. В мнозинството си, те обслужват, пряко или косвено, силните на деня. Силните с власт и с пари! С административна власт, със съдебна власт, с медийна власт,…с парична власт. В България всичко се купува с пари. А онова, което не може да се купи с пари се купува с много пари!

    Като роден и постоянно живеещ в кварталите на гр. София сега и тук ще коментирам само столичния град с презумпцията, че и в останалите населени места в България, картината не е по-различна.

    До 1989г. столицата на България беше сива и неугледна. С еднотипни панелни комплекси в края на града. Тъмна по вечерно време. Магазини с ограничен асортимент и ограничено дневно работно време. След 16-17 часа нямаше от къде и един хляб да се купи. Със скапана градска инфраструктура. Опушена в стремежа си да бъдем “Нация техническа”! С промишленост съсредоточена в североизточната част на София и софийското поле.

    С промените, какви промени извършиха управниците на град София? В коя посока се промени тя? Прословутата “южна дъга” в сравнение със “северната дъга” най-ясно характеризира инфраструктурните процеси в София през последните десетина години. Всички столични ресурси отиват при оградените със стени дворци в южната част, докато останалата, панелна част на София е зарязана сама на себе си. Освен това централните булеварди се пре-асфалтират, а вътрешните улички са зарязани с дупки и разбити тротоари, аналогично на това, което днес става в държавата ни. Кръстосват страната с магистрали, а не ремонтират и асфалтират шосетата между и улиците вътре в населените места, които ежедневно обслужват живота на обикновения човек. Европа не е магистрална а е преобладаващо шосейна. Само Германия е! Не и Франция, Италия, Англия, Испания!

    “Младостта не порок”, но административният пост е изкушение. И затова младите кандидати не се вслушват в съветите на техните бащи, а защо не и деди. Да се върнат назад не преди 20 години, които не са пример за подражание, а преди 70 години. И да се поучат от опита на тогавашните градоначалници. Когато в град София и в равното софийско поле функционираше дребния бизнес, който осигуряваше:

    - качество на живот за хората и

    – изява на талантливи и работливите даваща работни места.

    Къде е днес дребния земеделец в софийското поле, питам? Къде са мелниците, хлебопекарните, млекарниците, заразаватчийниците, занаятчийниците,… в града? Големите търговски вериги доставят чуждоземни замразени, консервирани, с висока трайност и поради това не съвсем качествени храни. Съвсем друго са кварталните дребни търговци, които могат да снабдяват хората с прясно добита и доставена от околностите на града, храна. Тези квартални магазинчета, както и пазарите за местна продукция могат косвено да стимулират малките ферми около градовете, ликвидирани от така наречените нови ТКЗС-та-“Орсовите” кооперации, за които никой днес не обелва и думичка. Липса на памет ли е или те са под запрещение за кандидат-кметовете ни, отново питам?

 

Кандидат-кампанията

    Днешните ни кандидати за местни и държавни управници договарят подкрепа за себе си от партийни лидери с нищожната им членска маса. Нещо, което отблъсква избирателя и прави изборът нереален спрямо проблемите на мнозинството безпартийни. Само голямата избирателна активност прави избора действителен. А за това е необходимо кандидатите да се докоснат до нуждите на мнозинството избиратели, което ще ги накара да излязат от вцепенението си и ще отидат до урните в изборния ден. Да се докоснат до храната им на първо място! До цената на топлината им! До водата им! До придвижването им!….До обиталището им! За да бъдат избрани! Едва тогава, те могат да реализират измислено и записано в програмата им. В противен случай, те ще си останат само с добрите намерения, а ние, техните избиратели ще продължим да сърбаме попарата на негодните и негодниците в местното управление, разлика между които в случая няма.

    Била честна, не-корумпирана, но негодна!!! Защо ни е, след като около нея се навъртат безчестни и корумпирани негодници, питам ви?!? Или предишните негодници в управата на град София, които сътвориха модела “всички на софрата” със същото, софийското име!

 

14 октомври 2011г.

Коментари са забранени.