Чужденците /юридически и физически/

В комунистически Китай влязоха много западни бизнес – чужденци! С технико – технологичен – производствен опит и с капиталите си, придружени от евтината местна работна ръка, те направиха Китай лидер на световните пазари! Влязоха световно утвърдени американски, японски. английски, …австралийски фирми, за да внедрят свои изделия с марка „Произведено в Китай!“. С което Китай се превърна в пазарна заплаха за техните родни страни!

В посткомунистическа България няма такива чужденци – инвеститори! С изключение на американците в гр. Севлиево, всички останали са наша българо – руска номенклатура, която от директор – партиен секретар се превърна в собственик на построените с българо – съветска технология предприятия. За българо – съветски изделия! Енергоемки, трудоемки, екологично незащитими, пазарно – непродаваеми! Които нямат бъдеще, а са на доизживяване. Такава е и наследената от ТКЗС селскостопанска руско – българска техника! Жизнено необходими са нови производствени мощности и усвояване на нови съвременни изделия. Това обаче не е приоритет на днешните ни бизнесмени, защото те нямат визия за бъдещето. Те винаги са били „ден за ден“ потребители, каквито са и днес. Отвън се върнаха физически лица с окрадени и изнесени в периода 1986-96г. български капитали, за да станат юридически лица – фирми. За да доизстискат де каквото има, след което фалират и разпродават на дребно останалото. Нови западни, съвременни мощности за продаваеми изделия не идват отвън, защото последните две правителства са про-руски ориентирани, а от там единствената висока технология е за автомат Калашников, но не и на стоки за бита. Позабравихме Запорожците, но пред нас са убийците на природата Медет, Кремиковци, Нефтохим, че и оплакваният напоследък АЕЦ Козлодуй, който беше доработван от западните Сименс и Уестинхаус. И за какво са й на Атомстрой Арева и Сименс за АЕЦ Белене, питам! Защо за новите си метро – мотриси, руснаците закупиха японско компютърно управление? Защо изобщо са ни икономическите отношения с тази изостанала във всяко отношение все още комунистическа страна? Държава, която воюва със собствените си граждани! Която убива свободното слово! Която роди, подкрепя и финансира терористичните режими по света! Чиято църква не осъди геноцида в Чечения! Защо ни е братството с това олигархично управление? Какво заработи за обикновения руснак Абрамович, за да спечели милиардите си! И нашият Васил Божков, не е ли негово копие в умален вид! Ами експулсираните Чьорни и Ершов защо са отново в България? И не е ли това вредна за България външна политика, чийто автор е Георги Първанов с родената от него тройна коалиция. Той и колегата му Путин не олицетворяват ли връзката ДС-КГБ/ФСБ/. Защо не ги разсекретят, за да видим какво има там, вътре? Има ли нещо, което защитава българските национални интереси? Или е изцяло в полза на големия брат! А малкият – България е слугата, която върши черната работа – изпълнява мокрите поръчки – у нас и по света.

Освен руско – българските юридически чужденци, в България има и физически чужденци! Не англичани, които изкупували селско – земеделските ни къщи, а Лужков-ите другарчета по южното Черноморие, защото Балтийско и Северно море не са туристически дестинации. Имаме си и българи – чужденци, които са временно в България. Само когато имат келепир. Няма ли, те си отиват у дома! Симеон и Стоичков в Испания, Стоян Ганев и Филип Димитров в САЩ, Инджова при бащата на Николай Василев в ЮАР, юпитата при батко им – „принц“ Кирил в Лондон, така както Лукановите се върнаха в родната си Русия, откъдето пък дойдоха Станишевци! Само не знам, къде ли е икономическият ни бос Стоян Овчаров, който с покойния Огнян Дойнов направиха България „нация техническа“, така както дошлият от СССР Георги Димитров, а по-късно и Тодор Живков я направиха нация – комунистическа! Велики българи са това, хей, народе без-ум-ен!

Китай преживя „културната революция“ на хунвейбините! Сигурно не е забравил и стореното със студентите на площад Тянънмън, но се е осъзнал икономически, което е предпоставка да се демократизира и политически!

България все още не е преживяла „националната“ си ДС революция, т. н. Възродителен процес. Не се е осъзнала икономически и затова опитът й да се демократизира политически е и ще бъде неуспешен. Не може да има истинска демокрация с олигарси, които не творят – произвеждат, а крадат, за да потребяват! И се избиват – изтребват един друг!

Преди 50 години ЕС стартира икономически, а много по-късно се демократизира – осъзна политически! Това е пътят и България е длъжна да го извърви!

25-03-2007г.

Коментари са забранени.