Чуждите българи

Чужденци управляват България днес. Българи по произход, чужденци:

 

Едни по подчинение!

Други по убеждение!

Трети по заблуждение!

 

Но и едните, и другите, и третите са вредни за България хора.

    -Подчинените на немските царе български държавници не са имали и нямат собствена, българска воля. Така наречените български правителства при Кобургите са сменяни през няколко месеца като „носни кърпички!” Имало е суспендиране на Конституцията, взети са еднолични решения довели до три национални катастрофи на България.

    -Продчинилите държавата ни на руските Генерални секретари псевдобългари, заради лична власт и жалки материални благини, й докараха три социални катастрофи. Разориха икономиката ни, увредиха инициативата и извратиха разбирането за труд в хората. „Учи мама, за да не работиш!” се превърна в семеен фетиш.

    -Забегналите след 1989г. зад граница люде, заради придобиване на мисловно-материалното, което да ги издигне над останалите все още в България са днешния проблем на България. Източното подчинение на бащите им те превърнаха в сляпо западно подчинение. Освен това придобитите им навици да се живее по-западному разточително, а не да се вегетира по-източному притеснително се оказа гибелно за страната ни.

 

Подчинените

    Троицата „Бог, Цар, Отечество” в днешно време звучи като останала от миналото гротеска. Наместниците на Бог в БПЦ се оказаха по-малко Божествени, повече служители на дяволското ДС. „Царчето” Симеон беше посрещнато с всенародна любов като спасител през онази тъмна, гладна и жадна за свобода 1996г. България. А Величеството дойде благослови Луджев и Доган и си отиде по-живо, по-здраво в Родината си Испания. За да го доведат отново в България, за да ги спаси от Иван Костов, който беше вдигнал много високо българската „управленска летва”-признание на самия Симеон при приемането на властта. Наченките за българско обединено Отечество бяха ликвидирани от Неговото вече горско Величество. И днес едва ли са много подчинените му партийци, които го припознават като свой Цар, Премиер, партиен водач. Нещо повече и неговата сбирщина в НДСВ се отказа от името му в абревиатурата си. Има някакви негови останки в лицето на г-жа Меглена Пръмова и сие, но и те са на път към забвението. Останаха само плачевните за България резултати от неговото присъствие във властта.

Убедените

    Болестта тоталитаризъм донесе и все още носи безброй беди на човечеството. Едноличният монархизъм е нищо в сравнение с едноличния вождистки тоталитаризъм, защото монархът е нещо като даденост за поданиците си, докато вождът е „човек от народа”, издигнал се и овладял лостовете на властта с недопустими средства. Един равен, не може с нормални средства да стане по-равен от останалите. А за да задържи това свое неравенство, той се огражда от една група хора-неравни спрямо останалите, като тази група се разширява, уголемява и подчинява останалите без да страда от скрупули относно средствата, с които постига това.

    Социалният тоталитаризъм-комунизмът беше дело на не до там Великата Октомврийска революция-дело на онзи в мавзолея на червения площад в Москва, която роди по-равните убедени в превъзходството си  комунисти над останалите руснаци. Създаде и средствата, с които по-равните да властват над останалите. Постигането на тази цел беше с цената на милиони избити без съд и присъда. Други изселени и заточени из „Мъртвите сибирски полета!” Трети изпратени на заколение по революционни и военни фронтове, пряко засегнали и България. И всичко това в името на „свобода, равенство и братство” превърнали се в днешната управленска пародия!

    Националният тоталитаризъм-нацизмът е другото не по-малко жестоко явление в човешката история. И при него нацистите бяха мозъчно убедени-увредени като комунистите. И при тях е в сила правилото „Който не е с нас е против нас”, което отреждаше мястото на противниците им в лагерите на смъртта.

    Комунизмът и нацизмът са върлите противници на демократизмът. Разликата между тях е, че единият е само национално шовинистичен, докато комунизмът освен с национален е и със социален шовинистичен привкус. Доказателство за тази разлика е:

 

„От човек нацист можа да стане и от нацист-човек стана /в Германия/”.

„От човек комунист може да стане, но от комунист човек-никога-/в Русия/”

 

    Промяната в мисленето при едните се оказа възможно, докато при другите-невъзможно. Причина за това не е само външната намеса в на САЩ и Англия в Германия и Япония след Втората световна война. Причината е в същността на шовинизма. На социалния и национален шовинизъм в Русия, докато в Германия и Япония той беше само национален и като такъв той се оказа преодолим.

 

Заблудените

    Подчинените и убедените са малко или повече свързани с миналото ни. Настоящето и бъдещето на България зависи от заблудени-увредените мисловно- социално и национално. Учили недоучили в страната в която пребивават: какво означава нация, какво означава социална държава, какво означава уважаващ себе си народ, те се връщат или ги връщат в страната от която са забегнали, когато тя е имала най-много нужда от тях. Напуснали я като безличия, върнали ги като управленски величия. Защо изоставиха Род, наРод, Родина тогава, защо се /ги/ връщат днес, отговор на този въпрос трябва да получи потърпевшия българин? След като си бяха отишли от България Милен Велчев, Николай Василев, Любка Качакова,…защо дойдоха /доведоха ги/ и то направо на най-високо управленско ниво. Защо и днес Бойко Борисов-ите „възвръщенци” са на най-високи държавни постове? Има два отговора на този въпрос:

    -Или защото тук, в нашата България не е останал управленски капацитет. Останали сме само ние, боклуците!

    -Или те се /ги/ връщат, за да свършат една тяхна си и на довелите ги работа.

    И при единия и при другия случай, те имат увреденото самочувствие, че са нещо повече от останалите, не напуснали  България българи. Увредено на първо място чисто човешко мислене на родови отшелници. Невъзвръщенците по комунистическо напускаха Родината си заради свободата. Днешните възвръщенци напускаха отмилялата им Родина заради материалното. На второ място, всеки от тях дошъл е забогатял и останал. От министър превърнал се в бизнесмен. От човек в дружка на мафията.

    Повод да напиша настоящото е разразилия се медиен скандал с бонусите за служителите на Здравната каса. Станах свидетел на едно не до там европейско държане на управителката на Здравната каса-Нели Нешева. Такова нагло самочувствие няма как да се придобие в нормална страна. Тя не уточни, но заяви, че и днес семейството й живее в чужбина, както семействата на много от днешните ни величия, а тя дошла да реши проблемите ни с нейните знаене и можене. Думи изречени по този начин не са думи на достоен човек, за какъвто се изкара тя. Бонус-парите в случая са без значение, на второ място са, защото са следствие на най-важното за един достоен човек-мисловните и духовните му качества. И с едните, и с другите тя обиди аудиторията и унижи себе си, а и децата си ако има такива. „Скромността краси човека”, а при нея тя е в явен недоимък. Пристрастността й е в излишък.

    Един съвет към нея като шеф на отделена от държавата здравна институция. Да слезе от горните етажи, където вероятно се помещава управленският й кабинет, в приземната чакалня с наредените два реда столове за чакащи заверка на Протокола си болни и сакати. Понякога изнесени и на улицата поради липса на място вътре. Тези наранени от живота хорица стават свидетели на влизащи-излизащи по всяко време покрай тях така наречени държавни служители. Млади, издокарани и със самочувствието на шефката си. Добре би било входът им да е от друго място, за да не увреждат допълнително и без това униженото самочувствие на часове чакащите болни. А що се отнася до мафиотската лекарствена среда в България, ако не участие, тя би трябвало да има мнение за нея. Нали идва от страна, в която тя отсъства. Освен липсата на домашно възпитание, да не се окаже, че и професионалните й знания донесени отвън са кът.

 

17 февруари 2012г.

Коментари са забранени.