Земеделската троица /и хранителния геноцид/

Държава регулатор – производител на храна – потребител на храна, това е свещената земеделска троица в бедна и гладна България! Реещите се в публичното ни пространство числови проценти на благоденствието са цинизъм от страна на изричащите ги. Не 12 процента инфлация, а двеста-триста процента “хиперинфлация” на основните храни отчита тази година българският оцеляващ потребител. На млечните, месни и растителни продукти! На хляба и на сиренето, на олиото и на свинското!

МЗП и фонд ЗЕМЕДЕЛИЕ – “орсовки” и ферми – търсачи на по-евтини, но и по-некачествени храни потребители, на това се крепи българската пазарна икономика в земеделието! Но тя пазарна ли е и икономика ли е след като я има тройката: регулатор, земеделски кооперации и изпреварили времето си специализирани краве-, свине- птиче,…ферми. Универсалните земеделски ферми, които са гръбнак на земеделието във всяка нормална земеделска страна у нас са на изчезване, защото не са в полезрението на регулатора, който незаслужено толерира остатъците от миналото-новите ТКЗС-орсовките и техните изродени храненици-животновъдните ферми! Кооперации-зърнопроизводители и ферми-месопроизводители, обединени и подчинени на изродителя им! А за всичко останало-произведи, затвори в буркани и задоволи се сам! Това е икономиката земеделие у нас! И затова ръстът на цените на храните няма да спре! А мизерните 9-10 процента увеличение на заплати и пенсии далеч няма да спре обедняването! За сметка на това орсовите кооператори-нови “текезесари” ще продължат да избират текезесарската си номенклатура на избори за местна власт! Няма производство от земята, но има възпроизводство на старата управленска номенклатура! А това е целта на днес управляващите – да довършат започнатото преди 60 години! Тогава окупираха-кооперираха земята и пет десетилетия я ползуваха за своя употреба, но животът я върна на собствениците! С днешното ново коопериране и последвалия хранителен геноцид, те ги принуждават да се разделят с нея на смешно ниски цени! Нищо случайно няма при мързеливите готованци! Те винаги са живяли за сметка на работливите и пестеливите! Тези, които продават-подаряват от друг спечелено и онези които купуват с без труд спечелено! В периода 1997-2000г. беше върната собствеността върху земята, а сега принудително се извършва смяна на собствениците с мръсните пари на тайните хора.

За щяло и нещяло, публичните ни всезнайковци оправдателно заявяват: така е в Германия, в Англия, в САЩ, в…..Да ама само в Русия има колхози като нашите орсовки! Във всички други страни има универсални частни еднолични ферми, в които земята е неделима от животните! Където земята се обработва на 100 процента така, както се обработваше у нас преди 1950-та година. И то без наличие на днешното знание и днешната техника, но с обич и привързаност към нея, непозната от днешните “кооператори”. Крайно време е открито, ясно и на висок глас да се каже, извика, изкрещи, че земеделието в България е поставено на гнила основа! Че България с нейните природни дадености е и трябва да бъде земеделска страна като Дания например. И че тя днес не е такава, защото човешкият фактор отсъства. А затова е виновно безстопанствено-общото в ТКЗС довчера и в Орсовите кооперации днес, което унищожи земното в човека на село! И най-съвършената машина-компютърът без човека пред нея е едно нищо! И най- съвременният трактор, комбайн,,….без човека върху него няма да тръгне, все едно дали пред тях “са се ширнали полята”-блокове или са раздробени и естествено комасирано-уголемени! Или по естествен “покупко-продажба” път разширени! Но не и кооперирани! Сдружаване между братя и сестри не е възможно, а коопериране между чужди хора как може да е?

Плодородната българска земя с изобилие на вода и на четири годишни времена пустее! И това трябва да бъде в полезрението и на управляващи, и на опозиция! Това е национален проблем и който не го вижда е негоден да управлява, а който го вижда и приема е негодник и не заслужава да се препитава с плодовете от нея! Негодни бяха авторите на ТКЗС, защото допускам, че са имали добри помисли! Но абсолютни и доказани негодници бяха и все още са авторите на 1200-та “орсовки”, които не позволиха раждането на българския едноличен фермер, а съхраниха робската зависимост на човека на село от старата и новоизродена селско-кооперативна номенклатура! Както и за появата на огромните чисто животновъдни ферми, финансирани с неясен капитал и хленчещи за държавни, от данъкоплатеца, субсидии! На които сушата, кишата и международното положение им са виновни, а не и гнилата основа, на която са изградени!

Сушата и кишата обаче са виновни за наводнените села и унищожени домове на невинни хора. Запустената, необработвана с години земя, освен че трънясва и буренясва, тя повърхностно се уплътнява-бетонира и падналата дъждовна вода не попива и не се оттича подземно и изворно надземно! Няма естествен кръговрат на водните ресурси: дъжд-земя-извор-река-море-пара-облак-дъжд! Земята е елиминирана и при най-малкия валеж се образуват езера и потоци, които са част от наводнения и сградни разрушения! В тези неестествени псевдоземеделски образувания няма и естествения екологично чист цикъл: растения-животни-естествена тор-растения! Естествено-природния, от Бога даден кръговрат е винаги за предпочитане пред от човека стимулирания! Ускоряването на естествените процеси не е в интерес на живота като цяло, защото увеличаването на количеството е за сметка на качеството!

Браншовите сдружения на зърно- и месо-производители са монополни, защото са изродени и подчинени на партиен принцип! Не трябва да забравяме кои и с какви пари бяха закупени зърно-складовете, бяха финансирани животновъдните ферми и кой изроди новите ТКЗС-орсовите кооперации! Освен нерентабилното им производство на земеделска продукция, като монополни и подчинени на управляващия им днес изродител, те са в състояние изкуствено да определят цените на храните на пазара! И ги определят така, че връщат България 10 години назад-към 1997г., с тази разлика, че тогава храни и стоки нямаше, а сега пари все повече няма да има! С помощта на акцизи, такси,, мита, “плоски” и “добавени” данъци!

“Ранъта прави борбъта!” е лозунг на днешните дебеловрати и нискочели борчета-охранители на статуквото! На избори с изборни гласове и след избори за охрана на “избраните”!

18-12-2007г.

Коментари са забранени.