Има я България, няма ги българите учени

Има български русофили, български турци, български роми! Има евреи и арменци, за които България е тяхна Родина! А къде са българите, чиято Родина е България? Няма ги! Тялом са тука, духом ги няма! Няма ги при урните за гласуване, няма ги и в управлението на живота им! Там незаслужено се настаниха небългари, чужденци по природа, чиято родина е Русия, Турция, Испания! Като чужденец в своята България, това е българинът днес! И затова той масово я напуска търсейки живота си другаде вместо да го намери тук, където са погребани предците му? Вече…. и децата му!

По повод и без повод чужденците демонстрират ярки научни постижения на народната им-не на родната ни наука! Жадни за власт над стадото наричано от тях български народ, алчни за богатство придобито не с труд и пот, а с насилие и отнемане на живот, това са те, управниците на България днес! Изродени от външните си господари, надлежно защитени от обслужващ във всички области на живота ни помощен персонал:

  • От историци, преподаващи от друг написана история на България!
  • От икономисти, дистрибутори на отвън привнесеното !
  • От прависти утвърждаващи и защитаващи беззаконието!
  • От медиатори-жалки слуги в професията си манипулатори!
  • От учени-назначени да управляват науката в България! И затова:

Има я науката, няма ги учените!

За да бъдеш учен, трябва сам да управляваш себе си, след като с наученото знание и можене си достигнал нивото на учителя-ръководителя си! Зависимият не е учен, а е все още ученик, студент, аспирант-докторант,….! Той става учен едва след като надмине нивото на учителя-ръководителя си и добави нещо свое в световната съкровищница на знание-моженето! Когато има собствен принос за света и за човека като част от него!

Изучен-учен това са характеристики на хора разположени от двете страни на моментното ниво в дадена област на човешкото познание. На известното и неизвестното! Изученият в някаква степен е научил известното, а ученият е прекрачил тази граница и част от неизвестното е направил известно на човечеството! Обикновено и двамата са хабилитирани и научно титулувани, но разликата между тях е в резултата от научната им дейност, който зависи от поставената цел! Целта на учения е вече овладял известното да навлезе в неизвестното, като естествена награда за успеха му е титулуването, докато целта на изучилия е научната титла, носеща престиж, власт и материални дивиденти! Избрал дисертационна тема в областта на известното, разработил и оформил труд като за пред комисия и го защитил, за да стане ст. н. с., д-р доцент, професор, академик с всички екстри, носещи това звание! “Целта оправдава средствата”-това е мотото в неговата дейност! Той може да стане добър учител и научен ръководител в зависимост от наученото, но не и учен в пълния смисъл на тази дума! Научените са много, а учените са малко днес у нас, защото през последните шест десетилетия целта на занимаващите се с наука беше властта, която осигурява блага! А тя се получаваше не със знание, а с послушание! Чудесно е двустишието на Радой Ралин по случая:

“Как да го сложим начело, много е чело!”

Освен поставената цел, много важен е и пътят до целта! Да се установи и отстрани причината за случващото се или да се лекува следствието? Между “Телепазарните прозорци”, по БНТ беше излъчен показателен за случая научно-документален филм за борба на японски учени с комари-преносители на убийствен за човека вирусен енцефалит-менингит. Пътят им е унищожаване на комарите в зародиш, а не убийство на родилите се вече! Научават за появата им и откриват решението. Зарибяват блатата-развъдници на комари с риби, чиято храна са ларвите на комарите снесени на повърхността на водата! Премахват причината-раждането им, а не воюват със следствието-изродените вече орляци от живи комари, така както се воюва у нас-биохимично с отрови или механично с високочестотни уреди!

Със своите дадености: география и климат, релеф и земя, вода и красота, България беше и трябва отново да стане земеделска страна. Най-напред със земеделието като поминък, развит по-късно и като бизнес! Това е пътят на хората в село, които докосвайки се до земята и животните ще се пристрастят към вълшебния и много често неблагодарен селско-земеделски труд виждайки как пред погледа им се ражда животът и пониква растението, за да даде храната и красотата, въпреки проблемите свързани с отглеждането и реализирането им. Само който не е опитал, не е разбрал! Който не е започнал, не е продължил. И най-важното-променил разбирането си, че земеделската е най-привлекателната и най-престижна човешка професия. И че е благословена от Бога, защото без нея няма живот. Благословени са учените и науката призвани да подпомогнат земеделеца в борбата му с вредителите на земеделска продукция! Подземни и надземни! Тревисти и животински! При зърнени, зеленчукови, овощни,…растения! Това е мнение на човек, който тридесет години се е занимавал с машиностроене, а сега се препитава със земеделие! Послушайте го, повярвайте му!

Средства за борба с вредителите в България са хербициди срещу растителни и пестициди срещу животински вредители! Борба със следствието-роденият вече вредител, не и с причината-откъде идва, как се появява и размножава и как може да бъде предотвратена появата му! Ето това трябва да реши човекът на науката, за да бъде учен! И докато с труда си човек може да не ползва хербициди, пестицидите са му единственото спасение срещу надземните животински вредители! Превенция срещу разболяване на човек, а не лекуване на разболелия се с все по-силни, по-широкоспектърни антибиотици, това е задача на учените в медицината! Така трябва да бъде и в земеделието-превенция срещу появата, а не срещу появилите се с все по-разнообразни по сила и по вид отрови, които убивайки вредителя, в някаква степен отравят и плодовете-храни за човека! Трябва, но не е, защото декларирана наука в България има, но учените ги няма! А вредителите се множат и се хранят с добитото от човека! Къде и каква е популацията на подземните? Ами на хвъркатите гарги и косове, които налетяха и в населените места! Тези под земята и във въздуха са недосегаеми за земеделеца! Достъп до хвъркатите имат ловците, но те не са земеделски производители а са хрантутни потребители! Земеделието ни не е приоритет за българската наука! Земеделецът е изоставен сам на себе си! Да се спасява поединично!

“Рибата се вмирисва откъм главата!” А главата в лицето на управляващите четири власти: законодателна, изпълнителна, съдебна, медийна не са на мястото си благодарение и на учените-“синоптици”, занимаващи се с политическите прогнози в България! Политология и социология, статистика и продажната ни журналистика са науки, в които се изживяват хора с продажно самосъзнание, след като лансират и избират чужденци да управляват Родината им! Те не са хора на науката, защото се занимават със следствието-мафиотизираната ни държава, вместо да прогнозират причината и лансират на избори кадърни и родолюбиви българи! “Всички са маскари!” е добилият гражданственост изцяло техен маскарлък!

27 май 2008г.

Коментари са забранени.