Слеп-ци, глух-ци или глуп-ци?

Трябва човек да е сляп, глух или глупав, за да не види, чуе и разбере що за проекти са: АЕЦ Белене, Бургас-Александропулус, Южен поток! Че са енергийни, енергийни са! Че са инвестиционни, инвестиционни са! Но дали са национални, социални, екологично и парично чисти и най-важното, дали са безопасни? Чия е отговорността за безопасността им на флората, фауната и на хората в България. Цялото ни публично пространство се е втренчило в необходимостта и полезността от тях. Вторачило се е в нуждите и ползите! На кого са притрябвали и кой ще спечели-загуби пари от реализацията им. И нито думичка за безопасността от тях. Три са аспектите при реализация на проектите:

Човешки

Млади надъхани момчета, учили и изучили на Запад как се печелят пари, но не научили, че тези пари трябва да са в услуга на хората там, където се влагат. А за това е изключително важно кой ще оперира с тях. Кой и за какво ще ги реализира. Парите сами по себе си не работят. Човекът е този, който чрез тях инвестира, проектира, строи, експлоатира. Ето това трябва да се коментира в публичното ни пространство. Да се коментира Атомстройекспорт и неговите подизпълнители Сименс и Арева! Както Газпром и Нефтгаз! Какви са и рожби на кого са те? На този, за който важеше максимата “Ест человек-ест проблем, нет человек-нет проблем!”, ли, както и наследниците на другия, с когото масово я прилагаха. Хитлер все още не е доизживян, доказателство на което е постъпката на бившия Канцлер на Германия, който за пари се продаде и предаде хората, които го избираха. Ами наследилият Мусолини, който едностранно договаря потоците енергия идваща от Изток! Както и родените от Франко и Салазар и наследилите Наполеон! “Кръвта вода не става!” обяснява днешните им постъпки. Защо с ръководител като бившия Романо Проди и днешен Жозе Мануел Барозу, ЕС няма единна отбранителна енергийна политика?!?

Един през друг нашите момчета казват и доказват, че ако има частен инвеститор, АЕЦ Белене може да бъде построена, танкерите в Бургас-кия залив докарани, тръбите на дъното на Черно море положени. Без значение кой ще ги построи и експлоатира. Бащата на Атом строй експорт построи и експлоатира Чернобилската АЕЦ, която гръмна. Построи и АЕЦ Козлодуй с радиацията около себе си, доработена и обезопасена от американската Уестингхаус и немската Сименс, за много пари. Технически доказани са съоръженията създадени от немци, американци, французи и на тях може да се разчита. Технически съвършени обаче бяха и наземните оръжия на Круп и въздушните на Луфтвафе, които разрушиха Европа и избиха милиони хора. Оръжия произведени за нападение и унищожение, както и хората обучени да нападат с тях. Но тяхното действие имаше противодействие от Англия и Америка. Едните за пари нападаха и завоюваха, другите с пари се отбраняваха и освобождават завоюваните. Така беше, така е и сега. Русия парадира със съвършени оръжия за унищожение, САЩ с интелигентни при освобождение на хората от руските рожби: Садам, Милошевич, Бин Ладен. Само дето средствата тогава бяха военно-политически, днес те са политико-икономически. Днес руската военна инвазия е трансформирана в енергийна от наследника на Сталин-Путин, с помощта на наследниците: на Хитлер-Шрьодер и на Мусолини-Берлускони. Англия е самотна в ЕС, а САЩ са далече от европейския театър на енергийните бойни действия.

Технико-технологичен

За реализация на всеки инвестиционен проект се започва с технологичната част, следвана от техническата и най накрая парично-експлоатационната. Как ще функционира обекта, съоръженията с които ще бъде изграден и финансиране, обосновано с възвращаемост на вложените средства-това е пътя на реализацията му.

Атомни реактори от ново поколение, средства за контрол и управление на процесите, танкери, тръби, междинни станции, хранилище на отработено атомно гориво и съоръжения за събиране на разлято гориво-всичко това трябва да бъде изработено от някой. Е ли в състояние руската страна да стори това с нейната изостанала в технико-технологично отношение икономика? След отварянето на България към света, руско-българските производствени възможности доказаха, че не сме “Нация техническа”, а сме само “Нация комунистическа”. Както българската, така и руската нация. Няма трактори, няма автомобили, няма самолети, няма компютри,…,няма конкурентна руска техника на световния пазар! И защо трябва да има руски реактори в наша АЕЦ, след като със своята разрушителна безопасност, те са най-опасни. Безшевните тръби за пренос на горива руско производство ли са или са на Манесман-Германия. Танкерите в Хамбург-ска корабостроителница, ли се изработват? Системите за управление на Сименс или на Арева са? Полагане тръбите по дъното на моретата, коя фирма ще реализира? Ами станциите? И още, и още, и още…Всичко това трябваше да е ясно за нас българите преди да се подпишат договорите. От българските политици, които се оказаха руски проводници на руската инвазия спрямо Европа на нациите.

Енергиен

Горивото за руските реактори, руско ли е? В коя част на Русия са урановите мини? Да не би да са на чеченска територия, която е толкова важна за Русия! Петролът и газта, които Русия предлага на европейския пазар, къде се добиват? Световните информационни средства твърдят, че 70 процента са от средно-азиатските държави, а руските компании са всъщност междинни посредници, които намаляват изкупната цена за производителя и повишават крайната цена на потребителя. И какво в крайна сметка се получава-технологията и съоръженията чужди, енергоносителите също, а изпълнител-разпределителя им-руски! За сметка на кого и най-вече защо потърпевшите се съгласяват да бъдат потърпевши?

Аргументите

на правителството на Бойко Борисов при оценка на трите проекта подписани от правителството на Сергей Станишев трябва да са в посока сигурност дължаща се на изпълнението и безопасност за флората, фауната и човека при експлоатацията. Последен аргумент е икономическата ефективност на трите обекта, щом като тя ще бъде проблем на частния инвеститор, който е в полезрението на днешните управляващи. Проектите са в България и са за България на първо място и българския интерес трябва да е на първо място за българското правителство. Ако е българско, а не руско като предишното! С руски премиер и българо-руски президент, които не можело да отговарят пред българските закони за престъпната си енергийна политика. Въпреки че, един нов закон може да поправи и обезсили стария, ако той ще въздаде справедливост!

17-09-2009г.

Коментари са забранени.