Кръстен път на Балканите /Русия-САЩ-България/

    Умен е бил завоевателят Аспарух да се установи тук, на Балканите! Мъдро е било обкръжението му да го подкрепи при основаване на първата българска държава! Храбри са били следовниците им-прадедите ни, щом са успели да отблъснат набезите от Изток и Запад, от Север и от Юг и да съхранят държавата си. Източните римляни-византийците, за кратко време все пак са успели да се върнат на Балканите.

    Втората българска държава е дело на предците ни Асен и Петър, които са освободили вече утвърдената книжовно и духовно християнска държава. Дошлите отново от Изток нови завоеватели-турците покоряват не само Балканите, но и голяма част от средна Европа. И така минават цели пет века.

 

Русия

    През втората половина на 19-ти век българското племе се самоосъзнава, възражда се и е готово само да върне достойното си минало на народ в държава, устояла на бурите през вековете, ако не бяха дошли от Изток новите завоеватели-русите, които този наш народ и до днес тачи като освободители. “Който те освободи, той ще те пороби!” са думите на един наш, български светец. И те ни поробиха за следващите 130 години. Мисията на “дядо Иван” не е про-българска, тя е про-руска мисия. Така че третата българска държава така и не се състоя, защото

    Даром дадената свобода, не е свобода на мисълта и на духа!

    В резултат на тази завоевателна за русите война, българите и до днес не са свободни мисловно и духовно. Слово-славят поробителите си, именуват улици и площади, върхове и градове, именуват и себе си  по руски дори, унижавайки собственото си достойнство на българи. Побългарената с толкова жертвени усилия от предците ни българска територия, тези днешни отродители  я  продават-подаряват за вечно ползуване на господарите си.

 

САЩ

    САЩ са уникална във всяко отношение държава. Многонационална, но единна! Много-верска, но верски съвместима! Много-езикова, но с един общодостъпен език! Много-расова, но бели, черни, жълти и червени не отбелязват цвета на кожата си! Много, много, много различни еднаквости, с които САЩ са пример за останалите държави по света. Основната причина да бъдат такива е човешката  неприкосновеност, една от които е собствеността!  И всичко свързано с нея.!   

    Белите европейски завоеватели на червения американски континент го усвояват, разработват, цивилизоват. А европейският опит е доказал, че цивилизацията е враг на средата в която се осъществява. За да я съхранят в изначалния й вид, янките избират характерни, недокоснати от човешка ръка територии, ограждат ги и ги превръщат в резервати, в които цари “законът на джунглата”! Такива са Йелостоун и Йосемитите! Държавата изкупува земите от собствениците на пазарна цена. Да, ама някои от тях не се съгласяват да продават и остават вътре в самия резерват със своя хотелски, хранителен и развлекателен частен бизнес. Силно печеливш благодарение на кръстопътното си за туристите местонахождение! Бизнес дължащ се на неприкосновеността на собствеността в САЩ.

 

България

    България може да бъде като частника в държавния парк-резерват на САЩ – Йелостоун, например. Със своето незаобиколимо кръстопътно разположение между Европа и Азия, тя може да прави транзитен бизнес на горива, стоки и храни, ако българинът е господар на територията си и е свободен мисловно и духовно. Проблемът на България като държава и на българина като неин поданик е, че тя не е свободна страна, а той не е съставна част от свободен народ.

    АЕЦ Белене с руска техника и технология, с руски пари и със съвместни работни групи работещи в Русия и в България, ето това е прекрасен пример за подвластна, робска мисъл от българска страна. България, а не Русия трябва да реши, трябва ли й АЕЦ Белене. Тя не й трябва! България трябваше да избере техника и технология  за АЕЦ-а различна от Чернобил-реакторите, Москвич-колите и Ту-самолетите. България трябва да използва чужди, но не и руски капитали, които допълнително икономически я заробват! Който иска да строи в България, трябва да е тук в България, а не колено-преклонно да договаря на чужда, руска земя! Така, както правеше правителството на Президента Първанов. Така както започна да прави и правителството на премира Борисов, за съжаление.

    Новите Южен поток и Бургас-Александропулус и старите тръби минават през българска територия и са български тръби, с които са длъжни да се съобразяват както производителите на транзитираното гориво, така и потребителите му. България може и трябва да бъде равностоен партньор и на двете страни със своите национални интереси. От нейното кръстопътно разположение зависят азиатските производители на горива и европейските им потребители. В случая Русия е посредник-поробител е на азиатските “съветски” републики, чиито са горивата петрол и газ. Посредник е на немските Манесман тръби и подстанции. На френската Арева и немска Сименс контролни и управленски системи, както и спрямо българските преносно-транзитни системи. Може и да не бъде посредник ако България е свободна страна с неприкосновена територия, с мисловно и духовно свободен народ. 

    България е изключително добре сложена географски. Не случайно Балканите, на които сме в центъра е в полезрението на световните суперсили. Обречена е през нейна територия да минават пътища, тръби, коли, хора между два световни континента. Между Азия на подземните богатства и Европа на надземните богатства. Едните без другите не могат, а двустранният им обмен минава напреко през България. Трябва да сме идиоти ако не капитализираме това свое местонахождение.

    САЩ са пример за света в много отношения. България трябва да види себе си в ролята на частника настанил се в сърцето на Йелостоун със своя национален кръстопътен бизнес. Равноправно да участва при определяне условията на транзита между производител и потребител на горива, стоки и хора през нейната кръстопътна територия.

 

16-01-2010г.

 

 

 .

Коментари са забранени.