Кризата и изходът от нея

    Кризата не е от вчера! Не е и от онзи ден! В криза сме отпреди 60 години! България е в криза отпреди 130 години!

 

Политиката и икономиката са неотделими и взаимно зависими!

    Икономическата криза днес е рожба на политическата недалновидност на правителствата ни през последните 130 години.

 

До идването на руските войски в България

    В речника на дякон Васил Кунчев-Левски, “дядо Иван” отсъства! Присъства: “Който ни освободи, той ще ни пороби!” Същото се отнася и за възрожденците ни за църковна независимост, а по-късно и за революционерите ни за национална независимост. Възрожденците от Отец Паисий до българите опълчили се на турците на връх Шипка не са били чуждопоклонници, а са били изцяло свои, родни, български!

    В рамките на Турската империя българите са имали частен бизнес в градовете-“на чаршията” и в селата-“на нивата”, като най-жестокият данък налаган от турската власт е бил “десятъкът”!

 

До идването на Кобургите в България

    Не така са разбирали национално-мисловната и морално духовна свобода русофилите. Учени и обучени в руско училище и семинария как да поставят руското пред своето, те загърбват моралното и на Русия подаряват националното. Руски фили окупират властта в осакатената от Руско-турската война държава България. Възрожденците са изпратени в забвение. Левски и Ботев, Раковски и Любен Каравелов, но не и брат му- Петко Каравелов. “Великите” депутати в първото ВНС във великия Търновград продадоха националното премествайки столицата в един древен, но не български град, каквато е София. По-далече от славните български столици: Плиска, Преслав и Велико Търново. И днес разкопаваме и се гордеем с наследени, но чужди тракийски и римски древни постижения.

    Икономиката търпи също революционни промени. Крепостните без лична собственост руски войници са дошли да поробват национално, но не да освобождават социално българи-частни собственици, в резултат на което се пръква омразата от бедните към богатите “чорбаджии” и “изедници”. А в бизнеса успяват само способни-работливите в частното, а не завистници-мързеливите във руско-феодалното, което по-късно те превърнаха в колхозно-кооперативно!

    Върл противник на всичко руско в България по онова време е бил Стефан Стамболов заради национално-мисловното – “Даром дадената свобода не е свобода на мисълта и на духа!” и заради социално материалното –  руската икономика по онова време е била по-изостанала от българската. Изречената от Драган Цанков фраза: “Не ви ща меда, не ви ща и жилото” относно руското присъствие в България потвърждава това.

 

До идването на Червената армия в България

    Възраждането на националната памет в безпаметните българи от Стефан Стамболов, който жертва герои от Сливнишката епопея заради българското, от Захари Стоянов-летописец на българските възродители и от Симеон Радев-летописец на българските спасители на България бива прекъснато от насилствено привнесената Кобургска династия, която единият съсече, другият отрови, третият изпрати в забвение. И политически преориентира България от Русия към Германия, чиято икономика освен че е частна, тя е и високо-технологична. Тя възражда българския бизнес икономически, но едновременно с това, периодично го съсипва политически. Национално-социалните катастрофи след 1913г. и след 1919г. се дължат на грешен политически избор на съюзниците. Стотици хиляди млади българи бяха пожертвани от чужденца Фердинанд първи за предварително обречена кауза-освобождение и обединение! А изборът на  хитлеризма от Борис трети замени италианско-немския фашизъм /единият от 1923г., другият от 1933г/ с родителя им-руският комунизъм от 1917г.! Този негов грешен политически избор ликвидира България икономически през следващите десетилетия.

 

До идване на Костов-истите

    През следващите 60 /1947-97/ години, освен национално-мисловната и морално-духовна свободи, на българина му беше отнета и материалната свобода. Беше му отнета частната собственост и свободния пазар на хора, храни, стоки и услуги. Държавното и кооперативно като вид икономика унищожи инициативно-работливото в българина. Привнесеният руски държавен и кооперативен продукт в България отрови плодородните български поля и донесе само вреда за българската икономика. “България нация-техническа” с руските мастодонти в софиойско, бургаско, златишко-пирдопско, пловдивско, врачанско, както и с всички машиностроителни предприятия замениха “немския Мерцедес” до 1947г. с “руския Москвич” след това! Замениха ефективната българска икономика и грешна политика идващи от Германия с грешните икономика и политика идващи от Русия!

 

След идване на Първанов-истите

    Васил Левски беше косвено срещу Русия! Стефан Стамболов беше открито срещу Русия! Иван Костов беше мълчешком срещу руските интереси в България! По различен начин, но с едно и също разбиране за ролята на Русия в България бяха и тримата:

     Политически, заради империалистическата й политика спрямо България през всичките 130 години!

    Икономически с грешно структурираната и много изостанала в технико-технологично отношение икономика внедрена у нас през техните 60 години. Естествено беше след раздържавяването й, тя да умре от само себе си. И нищо не можеше да я реанимира, защото е неизлечимо болна. Тя е раково образование за българската икономика. Раково образование бяха и привнесените от Русия мастодонти-ТКЗС в земеделието, както и наследилите ги 1200 “Орсови” кооперации-убийци на частната семейна ферма. Раково образование беше и АЕЦ Козлодуй докато немската Сименс и американска Уестингхаус с много пари от българския данъкоплатец не я очовечиха. Руски реактори заложиха в АЕЦ Белене Първанов-истите, но от Сименс и от  френската Арева системи за контрол и управление.!?! Аналогичен е случаят и с газопроводите с западно оборудване и петрол и газ от зависимите на Русия кавказки републики! Превърналите се от оръжейни съветски в енергийни руски империалисти, днес те са посредници между производител и краен потребител на енергия.  

 

Проводници на руското

    България днес е в икономическа криза! Беше в криза и в навечерието на 10 ноември 1989г., и при Луканов, и при Виденов, и при 8:5:3 на Първанов! Икономиката на България е в перманентна криза през последните десетилетия, дължаща се на сбъркания й фундамент, неистово защитаван от авторите му, защото при него може безнаказано личността да богатее, обществото да обеднее. България днес е в икономическа криза, защото българската икономика е копие на руската!

    България днес е в политическа криза, след като държавните й институции са на бул. Руски, на Дондуков едно, на Дондуков две, на Московска пет, а катедралният й храм е Александър Невски! След като територията й е осеяна с паметници на руската армия и на Червената армия, с които изразяваме признателността си към окупаторите ни. Най-важният орган на парламентарната ни република-НС е в краката на коня на покорителя на не един и два чужди за русите народи включени в Руската империя. Българската политика все още проституира с руската икономико-енергийна инвазия.

 

Изход от кризата

    Икономика и политиката! Политика и икономика! Коя е водещата? Привнесената от Русия чрез тайните служби олигархична грандоманска икономика диктува на политиката ни, за съжаление. Мастодонтите на брега на морето и колхозите на полето, както и появилите се от нищото огромни животновъдни ферми, необезпечени с храни са фундамента на икономиката ни. Докато политиката трябва да е съобразена с дребния семеен бизнес, който по своята същност е икономичен, защото е себичен. Работи за себе си, който го прави рентабилен.

    Изходът от кризата е изход от руската орбита на влияние. Политическо, икономическо,….всякакво, защото бизнесът ни е по руски тертип устроен, докато медиите, синдикатите, съдебната власт имат европейските възможности на изказ и действие! Това противоречие между привнесената от Русия икономическа база от миналото, заедно с хората прикрепени към нея и привнесените от Запад демократични възможности за действие и противодействие е причина за неблагополучията български!

    В Русия има “осъмнали” милиардери, чието богатство няма как да не е криминално придобито, но в Русия няма свободни медии, няма синдикати, няма и свободно съдопроизводство!

    В България има “осъмнали” богаташи с недоказано богатство, но има свобода на действие на медии, синдикати, три-инстанционно съдопроизводство!

    В Русия Политковская изпратиха в Отвъдното, синдикализмът отсъства, а Ходорковски беше осъден и въдворен за броени дни.

    В България свободните медии продължават да громят личността Иван Костов и управлението му не заради  икономиката, която върна България на европейската карта, а заради политиката му спрямо Русия. Синдикатите в България са слуги на “осъмналите” и като такива, по своята същност, те са бизнес образувания. Със своята законова мудност съдопроизводството “прелива от пусто в празно”. Очевадни престъпления се влачат с години из залите на Съда докато се покрият с обществена давност.

    Изходът от кризата е политически. Каквито и икономически мерки да предприемат управляващите, те няма да бъдат ефективни, след като в държавните ни институции върлуват Путин-овци! Портретът на Васил Левски трябва да говори тям! Споменът за Стамболов-също! И за всички български възрожденци отдали сили, средства и живот за България. За добруването на хората в България!

 

16 април 2010г.

Коментари са забранени.