Осакатяване

България днес е в преход от тоталитарно към авторитарно управление. За тоталитарното, на БКП и Тодор Живков е писано и говорено много, докато за очакващото ни авторитарно управление все още нищо не е казано. Естествено е, че не може да бъде и доказано, защото има само първи стъпки в тази насока. Царят успя да покори една трета от българския народ. Предстои да покори и останалите две трети.

Този политически феномен в днешна цивилизована Европа се дължи на тоталитарното и посттоталитарно наследство, оставено ни от съветско – българския комунизъм, което обременява битието на българина:

 • Чисто материално
 • Духовно материално
 • Чисто духовно

ЧИСТО МАТЕРИАЛНО НАСЛЕДСТВО

 1. Външен дълг от 12 милиарда долара беше натрупан в периода 1984 – 1989г., след като с делото Агджа – папата – Антонов беше спрян незаконният износ на оръжие и други силно печеливши продукти, носещи на държавата България 1,5 – 2 милиарда долара чиста печалба годишно. Голяма част от този дълг беше изнесена зад граница посредством външнотърговските дружества.
 2. Многомилиарден вътрешен дълг на светкавично преобразуваните по Търговския закон през 1991г. държавни предприятия към държавата /неколкократно опрощаван и отново натрупван!/, така че голяма част от все още ООД и АД бяха декапитализирани /дължаха повече, отколкото струваха!/.
 3. Разслоение на равното в бедността до 1989г. българско общество на бедни и богати. Малко на брой много богати и много на брой много бедни, чрез:
  • Изкуствено поддържани много ниски изкупни цени на вътрешния пазар на зърното, бензина, тока, … така че продавайки ги зад граница, някои /ясно кои!/ реализираха огромни 300 – 400 процентови печалби. И затова на пазара нямаше ток, бензин и хляб дори!
  • Източване на предприятията /скъпи суровини на входа и евтини готови изделия на изхода/, на банките / раздаване на необезпечени кредити на свои хора/ и на финансовите пирамиди, доведе хиперинфлацията /обезценка на българския лев/, която заедно с битовата престъпност и уродливата корупция ликвидира спестяванията на многото за сметка на малцина.
 4. Продаване – подаряване и замразяване на „амортизирани и декапитализирани“ средства за производство: селскостопанска и транспортна техника, административно и битово оборудване, складове и магазини,…цехове и предприятия от и на пари и власт имащите. Но не за да ги използуват по предназначение, а за „да си ги имат“.

ДУХОВНО МАТЕРИАЛНО НАСЛЕДСТВО

В периода 1950 – 1990г. българинът не можеше да притежава земя и трактор, заводска и транспортна техника. От трудолюбив и пестелив производител го превърнаха в мързелив и разхитителен потребител. Да си спомним, че в началото на 50 – те години заводите работеха на три смени /и нощна смяна!/, а в ТКЗС се работеше от тъмно до тъмно, макар и за жълти стотинки. по-късно – на две смени и само по 3 – 4 часа на полето! За да се стигне до началото на 90 – те години, когато държавните ООД и АД работеха на една нищонепроизвеждаща смяна, а в АПК бригадирстваха лекари и инженери, ученици и войници!

Българинът днес се е вторачил в чисто материалното, а не в духовно материалното. “ – Той открадна, корумпира, приватизира“ – това е най-честото обвинение. Но това са единични, временни, нетрайни неща. Те нямат дългосрочен ефект. Придобитото без труд и способности е като спечеленото на рулетка – хазарт. Да се сдобиеш лесно с машина, завод, банка,…не е достатъчно, ако не ги развиеш и направиш работоспособни и доходоносни. А за това са необходими материално духовните качества: трудолюбие и пестеливост, предприемчивост и честност. Но и това не е достатъчно, ако не е налице свободният, чисто човешки дух.

ЧИСТО ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО

Всеки човек има право на всичко, което не накърнява правото на другите да имат същите права. А това отрича както тоталитарното, така и авторитарно управление на държавата, на хората, на човека.

Човешкият дух! От какво се ръководи и на кого се подчинява? На какво се надява и от кого се страхува? Състоянието на човешкия дух определя как ще живее човекът на земята. Истина неразбирана, некоментирана, нереализирана! Това обяснява успехът на НДСВ на изборите на 17 юни 2001г. Хората в царските листи не са свободни хора. Те са подчинени на свои и чужди материални интереси чрез една личност, с все още неопределено политическо присъствие в България. Гласувалите за тях 42,73 процента, което е 32 процента от всички имащи право на глас български граждани, също несъзнателно се самоподчиниха на тази личност. Тази склонност към послушно подчинение на хората е наследена от тоталитарното комунистическо време. Вече десет години, те сляпо гласуват за „своята“ комунистическа партокрация, неестествено, но обяснимо преориентирано подчинение към днешната царска „аристокрация“ Без да се огледат и припознаят хората, които я олицетворяват.

Това отсъствие на вътрешна свобода на духа пречи на българина да направи разумно осъзнат избор. И затова, той много лесно се люшка от осанна до разпни го!

Република или монархия? Това не е проблем на България днес! В цивилизования демократичен свят ги има и двете: Франция и Англия, Германия и Испания,,…Проблемът на България днес е парламентарно или авторитарно управление ще има страната ни?

ПРО & АНТИ бр.29 /503/ от 20 – 26 юли 2001г.

Коментари са забранени.