Бербатов и другите

  

    Не разбирам от футбол, но обичам да гледам футболни мачове, особено когато играят класни отбори пред класна публика.. И най-вече, когато в тези отбори се подвизават успешно български футболисти. Такъв е случая с английския Манчестър Юнайтед и Димитър Бербатов в него и със страхотната английска публика, която няма нищо общо с цесекарско-левскарската. Аз, пък и всеки у нас трябва да се запита как тази страхотна публика роди побойникът Майкъл Шийлдс? Или страхотният български съд го изкара такъв, за разлика от невинния Максим Ставийски. Единият е Майкъл-другият е Максим все пак, а това не е без значение за българските съдии, нали!

    Гледах и слушах предаването “Нека говорят” на БТВ на 23 май 2010г. Гледах г-н Луджев и слушах политическите му спомени за Иван Костов. Той обаче гледаше встрани и надолу, а не в нас, в камерата. Срам от нас или страх да не сбърка в поръчаното му беше това негово притеснение? Естествено беше да не чува отговорите ни, което го правеше смел в изказа си.

   Втората част на предаването беше спортна. За сагата с футболиста г-н Бербатов. Нелицеприятен “дебат” за и против стореното от него в негово отсъствие. Футболни, но не и човешки капацитети се показаха господата: Диков, Папазян, Слабаков, Райчев и Дилов син. Ето защо аз, тук, искам да допълня изказаното от тях за футболиста, както и да коментирам казаното от г-н Бербатов при напускане на националния отбор.

    Решението на футболиста не е само футболно, когато става дума за национален отбор. Изказаното от господата, които като публични личности формират обществено доверие не е само футболно, когато става въпрос за българската нация пред света. Той не назовал мафията във футбола с имена, моля ви се!?! Негова работа ли е това? Не е! Негова работа е играта на терена. Мафията е работа на тях самите, които с държанието си бяха “като вода ненапита”. Нима не знаят кои са мафиотите във българския футбол? И не само в него? Нима не знаят, че “Рибата се вмирисва откъм главата!” на българската държава. А Бербатов се оказа риба като всички нас. Доста голяма риба щом го натикаха в мърсотията на българския публичен живот. А за да бъде мръсен животът, вина имат публичните ни личности. Спортни, юридически, икономически, журналистически, политически,…все едно, всьо ровно! Толкова за чутия публичен “дебат”!

    По важно е как всеки от нас се само-оценява като човек и професионалист на първо място и как другите ни оценяват на следващо! За да са реални оценките, трябва да имаме в предвид, че човешкият живот е даденост. Заложеното във всеки един от нас като възможност за професионално развитие е също даденост. “От всяко дърво свирка не става!” е казал животът! От всеки човек музикант, математик, художник,…футболист не става. Трябва да има маята вътре в човека по рождение, която той може с труда си да изгради или с мързела си да унищожи. В г-н Бербатов  има заложби на голям футболист, които големият треньор сър Алекс оцени и затова в Юнайтед го приюти. И затова с него няма да се раздели! Но ако Митко /да ме извини за обръщението/ на терена не се промени, Алекс сигурно с него ще се раздели. Юнайтед е голям отбор, защото големи най-вече с желанието си за игра са неговите футболисти. Със себе-раздаването си на терена! Не е достатъчна интелигентността  в играта, каквато несъмнено притежава нашият футболист, необходима е и борбата за всяка топка, каквато демонстрират останалите в отбора. Казвам всичко това с най-добро чувство към именития наш футболист. Ако не го бяха забъркали в този грозен скандал, той щеше да бъде новият Гунди Аспарухов /мир на праха му/ в моите очи. С таланта и със скромността си да бъде всенародно обичан. Да говори тям с интелигентността  на краката така, както правеше  Гунди, а не с думи от устата, както прави Ицо! Както правше любимия на всички Пеле, а не недолюбвания от много запалянковци Диего Марадона. “Скромността краси човека”. Може да краси и добрия футболист, какъвто безспорно е нашият Димитър Бербатов.

    Предаването “Шоуто на Слави” с Росен Петров беше достатъчно за българската аудитория! Защо БТВ пусна и предаването “Нека говорят с Росен Петров”, се питам? 

23 май 2010г.

Коментари са забранени.