Референдум за медиите

     Всеки вторник вечер, БНТ /Българска национална телевизия/ прави референдум за нещо си! На първи юни той беше за свободата на словото в медиите с три знакови физиономии от миналото: Недялкова, Дърева и Гарелов, двама млади господа и като арбитър в дебата: г-н човекът с папионката. Гледах, слушах и се чудих-будих от казваното, а в главата ми не знам защо кънтеше мелодията “Лет ит би” на Бийтълс от времето на трите физиономии, с която яростно воюваха за отнетата им от Иван Костов свобода, свободно да говорят. Днес, десет години по-късно аз установих, че на тях им е отнета не само говорната свобода, но и свободата да мислят. И да се препитават от поръчана някоя статийка във вестник или от покана за участие в някое предаване като днешното. Употребени и захвърлени от вчерашните им партийни другари-днешни техни парични господари са те! “Просто да ти стане жал!” като ги гледаш и слушаш в националната като название, но изпразнена от съдържание БНТ! А социологията казва, че телевизията най-силно въздействала върху общественото мнение. 

    БНТ е държавна, обществена медия, в много голяма степен финансирана от българския данъкоплатец. Като такава, тя трябва да е в услуга на обществото. Да го води в бъдещето! С помощта на анахронизми от миналото ли, се питам? Ви питам?

    БТВ е частна, пазарна медия и като такава, тя е част от медийния ни пазар! Работи на пазарен принцип! С името на г-н Мърдок се намърда в публичното ни пространство и днес тя е една от най-активните и силно развиващи се медии с национален обхват. За разлика от не случайно отиващата си БНТ! Нищо случайно няма в едно покорено, покварено, покорно общество каквото е българското днес. Кое ме навежда на тази мисъл?

    Чиста случайност ли е, че “Кралят на рекламата” г-н Красимир Гергов гостува на г-жа Цолова, фенка на др. Георги Димитров в миналото си и на г-н Николаев, не Николов, които с преклонение изслушаха неговите бизнес постижения и търпеливо уважиха самохвалното му его. Рекламата е родна майка на всяка медия в България днес! Като послушно дете зависимо от майка си-работодателя й! И затова полезната за обществото  публицистика е сведена до минимум в БТВ. Затова си отиде прекрасното публицистично предаване на Иво Инджев в неделя сутрин. Но остави вечерното “Шоу на Слави”! Добави и следобедното “Нека говорят с Росен Петров”! Както и други шоута носещи рекламни приходи. Освен това, БТВ е в съдружие с в.ТРУД на Тошо Тошев и ДАРИК радио на Радосвет Радев в някои национални инициативи, защо ли? Не на последно място е нашествието в медията на знакови турски сериали, които обсебиха общественото ни внимание. Сериали, предназначени за външна, не за вътрешна, в самата Турция употреба. Филми, с които БТВ облада огромна зрителска аудитория, необходима на рекламодателя и я отклони от националните й жизнени проблеми. Единствено тя от българските медии се забърка в международния скандал с “Флотилията на свободата” в Средиземно море! Какво да отразят бяха изпратени нейните двама журналисти, се питам? И не носи ли тя макар и мъничка вина за смъртта на девет човешки същества? От друга страна, ежедневни са нейните предавания за изпаднали в беда единични човешки същества на фона на изпадналото в беда цяло българско общество. Апел към милосърдното у българина да бъде спасено едно дете или да бъде лекувано едно прегазено от пиян световен шампион момиче в страната срещу която тя изпроводи своите двама служители?! На страната на спонсориращите я с безплатни филмови продукции. Нещо като затворен цикъл, от който се печелят пари! Аз на тебе, ти на мене, а за обществото: “Хляб и зрелища!” от шоумени-гамени!

    Не такива са медиите в свободните страни! Не такива са и журналистите в тези медии!

    Би Ти Ви, няма нищо общо с Би Би Си, например! Или със Си Ен Ен! Или, с която и да е сериозна западна медия! Тя си е наше родно побългарено издание с национален честотен обхват! Побългарено, което не извисява българите, а ги принизява спрямо околните!

 

02 май 2010г.

Коментари са забранени.