Папагали

 От единичното към общото

    От една фондация, през една компания, обвинението ескалира до цялата българска промишленост! 

    -Като финансов министър е виновен, че пропусна Сапио, а друг негов колега пусна БТК!

    -Като Премиер е виновен, че ликвидира  БГА Балкан, а друг негов колега пусна “България еър”!  

    -Като Народен представител е виновен, че ликвидира гордостта на Живков- “Нация техническа” за 3 /три/ милиарда, а тя струвала 33 /тридесет и три/ милиарда лева! В същото време друг негов колега пропусна “Големия руски шлем”.

    И днес, обръщайки се назад, към трудовата си биография на машинен инженер и научен сътрудник, аз се чувствам измамен. Двадесет и пет години бях съставна част от тази “Нация техническа” в Завод и Научно-изследователски институт. Произвеждахме управлението на електрокари, а днес заводът за електрокари “6 Септември” го няма. Проектирахме металорежещи машини, АТЛ и ГАПС, а днес всичко това като цяло го няма. Останаха само няколко фирми и работилници! Грандоманията на мошеници, които лъжеха не само капиталистите на Запад, но и себе си, че със своите “Петилетки за три години ще задминем технически германци и американци” ме кара да се срамувам пред децата и внуците си, че нищо не съм им оставил. Че днес България е една разсипана държава, в която най-проспериращия бизнес е събиране и претопяване на ненужни железа и хартия. Че не само България, но и нашият донор на техника, технология и идеология-Русия е на нашето дередже!

    След отварянето на България към Европа и света в началото на деветдесетте години, митът за “Нация техническа”, “Нация комунистическа” рухна. Руско-българските технически постижения и творения поеха пътя към доменните пещи. Същото сполетя и томовете идеологическа “литература”. Нещо, което не се търси на пазара е ненужно бреме и хората се разделят с него. Иван Костов и Александър Божков /мир на праха му-отиде си беден и не-реабилитиран!/ освободиха бюджета на България от ненужното. Станишев, Овчаров и сие нямат очи да признаят, че то беше ненужно, защото бащите им са стратезите му. Мнозинството от нас, изпълнителите му също няма сили да признае, че десетилетия наред е “преливало от пусто в празно”. Че е бил безсмислен трудовият му живот. Всичко това е обяснимо, но е технически необратимо! Нямаше как Москвичът да стане Мерцедес, ТУ да стане Боинг, руската АЕЦ Белене да стане френска или американска.

    Имаше как обаче, от един инженер да стане дребен земеделец и животновъд в малка ферма. След фалита ми като научен сътрудник, в третата част от живота ми, аз се върнах при бащината земя и следващите 18 години трудов живот добиха смисъл на живота ми. Именно те реабилитираха достойнството ми пред поколението си. Престижна работа заменена с долнопробна е наследено разбиране за настоящия ни интелектуален потенциал, което е днешната ни трагедия!?!  

    Връщането на земята и Ликвидационните съвети ликвидираха другото ненужно-ТКЗС на село, но само за кратко. Новите кооперативи-“Орсовките” ликвидираха в зародиш дребната ферма. И днес България е на път да се превърне в “Латифундна” държава от Южноамерикански тип.

 

Папагалите

    Папагалът е животно, което казва само от друг измислено-казано-чутото! Не казва нищо собствено измислено! Папагалът има говор, няма мислене! Има памет, няма мисъл! Папагалът е нещо като латерна. Навиваш пружината и тя многократно повтаря чутото.

    Характерна черта на българина през последните 140 години е митът за дядо Иван /Грозни/, който ще ни освободи-дари свободата. Мит пуснат в българското публично пространство през седемдесетте години на 19-ти век, повтарян и преповтарян механично от българина-папагал, което е актуално и до днес. Митът като освободител от турско робство през 1878г., дублиран като двоен освободител от фашизма през 1944г., като вече троен освободител от комунизма през 1989г., а днес с енергийните му проект-Договори, време е да се запитаме какъв ни е дядо Иван-Премиерът Путин,! Да се запитат всички българи, които като папагали повече от 130 години повтарят-благодарят механично за тези освобождения без да се замислят, свобода или робска зависимост са им донесли те!

    Вече десет години, същите тези дядо Иван-овци, като папагали  повтарят мита за 30-те милиарда пропуснати от приватизацията ползи, която обаче не разруши, а възроди държавата, като я освободи от ненужно-вредното! Не произведеното от заводите, а железата като такива и земята като стока за заменка и продан обогатиха днешните ни право-имащи богаташи. Право, наследено и гарантирано от миналото.

    Вече година и половина като папагали повтарят митът, че през последните 20 години никой нищо не е построил и работни места открил. Наполовина вярно е. Строил е потребително, защото доказано негоден е производително! Бизнесът ни е в дистрибуция на Западни стоки, а чуждите инвестиции са в осребряване на земя и строеж на сгради от Източни капитали. Западни капитали у нас няма, няма и износ на стоки на Източните пазари! Защо това е така трябва мислене, а при папагалите то отсъства.

     Вече двадесет години, като папагали повтарят, че България твори престъпност, за която всички са виновни. Повтарят не случайно пуснатото още през 1990 година недоносче “Всички са маскари”, което припознава и тях самите като такива. Но за това е необходима мисъл а при папагала тя отсъства. Пък и освен битово криминалната престъпност има и административно-корупционна и продажно-национална, които са съдебно непокътнати. Нещо повече, вече има данни и за пряко участие в тях от папагалстващите!

    Вече двадесет години, един единствен човек е обвиняван механично за всичко и от всички. От чужди и от свои! За приватизацията, за престъпността, за дясното и за богатството му /им/!?! Тези обвинения са ярък пример за отсъствие на мисъл в главите на папагалстващите. Здравият разум няма как да не отчете, че това е практически невъзможно. И че тази едностранчивост не е случайна, а е прекрасно доказателство “къде стяга чепикът” на продажните безродници.

 

    В България днес върлува криза! Криза в недостиг на пари, твърдят всички!

    В България днес има криза! Криза на човешките стойности, които не се измерват с пари. Пазаруват - купуват се с пари.

 

17 ноември 2010г.

 

Коментари са забранени.