Референц-листа

 на световните пазари

    Всеки, който е контактувал със западни фирми знае, че всяка уважавана и уважаваща себе си фирма, започва диалога със своето минало и настояще. Кога и как е основана, какви са възможностите й: брой работници, брой и място на предприятията, вид и количество на произвеждана продукция, както и качествени характеристики, определящи конкурентността й. Представяната „референц листа“ /на кого, какво и колко е продала/ определя еднозначно естественото й място в деловия свят. Колкото повече клиенти за продукцията си тя има и колкото по-известни и уважавани са те, с толкова по-голямо доверие тя се ползва сред деловите среди!

    В повечето от случаите, фирмата носи името на собствениците или характеризира предмета й на дейност. Всичко е прозрачно, открито и подчинено на наложени от живота принципи, а всяко отклонение от тях поражда съмнения, които ограничават легитимирането й като вдъхващ доверие делови партньор.

    На фона на казаното до тук, какъв е руският частен бизнес днес, с който последните две български правителства обвързват страната ни? Какъв е Газпром, с който ще строим Южен поток? Ами доставчикът на газ-Овергаз кога, къде и за какво се пръкна? Какъв е Атомстрой-експорт, който пуснахме да замести чехите в АЕЦ Белене? Не на последно място, кога, къде и от кого се роди гиганта Лукойл? За американските производни компании на Стандарт-ойл, английската Бритиш-ойл, холандската Шел,….всичко се знае, докато за руските-нищо.

    Помним и знаем, че автомобилът Лада е Фиат 124-световна кола за 1964 година. С завод, построен и оборудван от италианците в гр. Толиати. А сега през 2010г., Русия все още произвежда този автомобил. Само за вътрешна употреба! За вътрешна употреба са и самолетите ТУ, ИЛ, АН,…защото западните летища не ги приемат заради шумовите им показатели. И не само за това! За вътрешна употреба са и военните Миг-ове заради надеждността им. Доработката на последния Миг 29 е аналогична на доработката на блоковете на руската АЕЦ Козлодуй от американската Уестингхаус и немската Сименс.

    На световните пазари, а и на нашия пазар, който вече е част от световния отсъства руската битова, /бяла/ техника. Ами високо технологична “чип”-ова  техника има ли Русия, след като всички новости в тази област идват отвъд океана? Почти всички нобелови лауреати за физика, химия, медицина,….са англоезични. Всички нобелисти за правата на човека обаче са от тоталитарните и авторитарни общества, каквото е руското общество, начело с Путин, днес. И братско-китайското му, разбира се! Същото се отнася и за патентоване на новости в технико-технологичната област.

    Русия има атомни, водородни и всякакъв друг вид бомби, чийто съвременни преносители до целта са ракетите. Има балистични ракети с далечен обсег и такива със среден радиус на действие. Със средните СС 20 излезе напред, но набързо противопоставените им ниско летящи Круз и Пършинг 2 ги остави отново назад. И днес Русия има ракети, но светът вече има противоракети, което означава, че ракетите й са безполезни, както всичко останало сътворено от Октомврийската й революция до сега.

    Русия има природни богатства! Има петрол, природен газ и почти всички елементи от Меделеев-ата таблица. Само това е, което се котира на световния пазар. Да, ама това й е даденост, не е заработено от руския човек. Добиване, транспортиране и осигуряване на тази даденост обаче става отново с чуждо, външно участие.

    Защо към руската технология на АЕЦ Белене са пришити френската Арева и немската Сименс? За да може един руски Москвич да стане Рено или Мерцедес!?! Няма как да стане това г-н Борисов и г-н Трайков! И затова Бойко да намали бойкия си тон, когато продава българските национални интереси на Русия, а Трайчо е най-добре да си трае “Трайко да му е името!” То не случайно е такова при така наречените преговори с руската страна.

   “Молчать, не разсуждать!” са руските преговорни аргументи  с васалите им! Такива бяха Георги Първановите хора на преговорите  през 2008г.!  Такива са и Бойко Борисовите хора днес в края на 2010г.!

    Първанови и Борисови хора са, но не и български са тези хора! А Георги Първанов и Бойко Борисов, кои и какви са? Ето на тези въпроси трябва да си отговори всеки български избирател, когато избира кой да управлява живота му. И да определя бъдещето на децата му!

28 ноември 2010г.

Коментари са забранени.