Мюретата /семейна история в три действия и три извода
/в памет на дедите ми – за бъдещето на децата ни//

1. ОВЧАРИ

Пра – прадядо ми Веселин е бил овчар, според преданието, в село Крамор, изгорено от турците, заселено на два километра източно – днешното село Мрамор – общ. Връбница – гр. София! Той е притежавал ЕГРЕК /вън от селото оградено място, където стадото овце е настанявано заради пашата/ на мястото на днешната парк – градина с черквата Св. НИКОЛА! Не случайно улицата от западната му страна носи името ОВЧО ПОЛЕ! По-късно, синът му – прадядо ми Николчо преценил и решил, че планината е по-подходяща за добитъка му, /може би и заради турците/, продал „овчото поле“ и купил 300 декара гора в района на с. Царичина в Стара планина, която днес ни е възстановена. В очите на днешния българин те, моите деди, са примамени – излъгани от мюрето – природа. Да предпочетат дивото пред питомното! Гората в планината пред града в полето! А те всъщност са избрали полезното за тях тогава пред вече безполезното, може би и вредно!

Днешната млада „овчарка“ – Марияна Костадинова, подобно на моя прадядо притежава стадо от стотици овце! Като депутат – втори мандат от НДСВ, тя кове българските закони и за земеделието ни! Според нея, само ферма с 30-50 крави и над сто овце има място в ЕС! Според мене обаче, това е ТКЗС-арска логика, нямаща нищо общо с дребния и среден собственик – производител, гръбнак на всички европейски икономики! Хората щяха да се върнат към земята и частните ферми, ако собственикът на земя не беше примамен – излъган да влезе в мюрето – ОРСОВКАТА! И ако не беше гласуван чл.91а ЗН – ДВ бр60 от 24-07-1992г., заради който влачещи се с години делбени дела не позволиха наследниците да се разделят, земята по естествен път да се окрупни и еволюционно да се формират по-големи работещи земеделски ферми! Днешните ферми – мастодонти, подобно на ТКЗС и ОРСОВКИТЕ са „революционни“, изкуствени образувания, появили се от нищото и те нямат естествената база – собствена земя и заинтересован собственик. Те нямат бъдеще! Те са медийни остатъци от миналото! За пред света, не в полза на България!

2. ЛОВЦИ

Дядо Анто – брат на дядо ми Алексо Николчов Веселинов беше ловец! Вън от селото, в полето имаше малко дъждовно езерце, до което е днешната площадка за балиране на отпадъци Требич – Мрамор! В средата на езерцето беше монтирал ГЮМЕ /кръгла кабинка с амбразури – дупки от всички страни, през които отвътре може да се стреля/. Той имаше питомни патици – МЮРЕТА, които завързани за гюмето пускаше да плуват в езерцето! Те примамваха прелитащите диви патици да кацнат в водата и той скрит отвътре ги отстрелваше! Случваше се да гръмне и от своите – мюретата!

В онези години всеки ловец беше длъжен при заверка на ловния си билет да представи определен брой чифта крака на убити от него, вредни за земеделеца и нежелани от всеки ловец, птици! За да се ограничи популацията на земеделските вредители!

Днешните ловни дружества нямат такива изисквания към членовете си и затова земеделската реколта, включително и в селските дворове е обект на птичи нашествия! Ята от гарги, косове и врани може да се видят и над градовете! А нашите авджии стрелят само по зайци, яребици, глигани! Няма да хабят патрони за ненужния им дивеч, я!

Дядо ми беше ловец, а синът ми е върл защитник на животните! И е вегетарианец! Възраждат или израждат се поколенията ни?

3. ЗЕМЕДЕЛЦИ

Моят баща, Владимир Алексов Николчов наследи дедите ми – Анто и Алексо като земеделец – собственик на 70 декара земя! Наследи и любовта към земята и животните така, че не влезе в ТКЗС – беше единствения в селото кулак земеделец до 1958г., после „подари“ земята си на държавата, за да си остане кулак, вече и общ работник в София! Земеделец беше до 45 годишната си възраст, хамалин го направиха с всички произтичащи от това „екстри“до края на живота му през 1992г.. Глава на 7-членно семейство – 3 деца и двама възрастни! Догледа ги, отгледа ни, изучи ни и ни научи да се трудим. Един достоен трудов български гражданин, незаслужено малтретиран от „заслужилите“! Един обикновен безпартиен /Николчо-вия род е безпартиен род!/ трудов българин, безгранично повярвал на това „честно селско момче“ – Желю Желев и на неговото СДС!?! И не само той, за съжаление!

И аз повярвах, за съжаление! Никога няма да забравя митинга на Орлов мост през юни 1990г. По-късно със самообвинение си спомних площад НС на 14 декември 1989г.! С удовлетворение помня януарските събития на 1997г., въпреки трагичния за мен 4 януари! С отвращение си спомням 6 април 2001г., като ден на човешкото падение! Много неща помня, но и не малко неща се опитах да направя! Явно не съм успял, не сме успели всички ние, хората в България, щом държавата ни е в днешното състояние!

След отварянето на България към света в началото на 90-те години, разбирайки липсата на перспектива в машиностроенето аз, инж. Алексов, напуснах потъващия кораб – Институт по металорежещи машини – София! След 15 години гражданин, напуснах и панелния си апартамент в жк. Люлин, върнах се за постоянно в бащината си къща на село, продадох леката си кола и си купих китайско тракторче, купих си една крава и започнах да обработвам върнатата ми бащина земя! Аз, 54-годишният новоизлюпен земеделец стигнах до 3 /три/ дойни крави и две юници през 2000г., за да се върна днес на само една крава, която мен мъчи, а аз нея измъчвам! И не само аз ликвидирам стопанството си – ликвидират го и много други мои колеги! В ликвидация е и земеделското ни мюре – ОРСОВКАТА, след като изпълни възложеното й – да няма свободни хора на село със собствена ферма!

От две години апартаментът ми в Люлин стои необитаем /децата ми живеят другаде/, а плащам смет, която там не изхвърлям, искат да плащам топлина, която не консумирам, а се твърди, че имам човешки права на личността! Явно аз не съм личност, а и мнозинството български граждани сме ……БЕЗЛИЧНИ! До кога ще бъдем такива, питам?

1а. ИДЕОЛОЗИ

След края на 19-ти век на думи, а след 1944г. и на дело, една група хора, нарекли се комунисти, с мюрето Маркс на уста и с оръжие в ръка, узурпираха властта в България! Марксистката химера за братство, равенство и справедливост, наложена и поддържана насилствено от една група хора над друга /революция и диктатура на пролетарията/, с мотото да вземем от богатите и да дадем на бедните, подмами и увреди психиката на много хора пожелали това да се случи! Вече е ясно кои се възползваха от този опиум, за да имат безгранична власт и материални облаги! Получи се така, че там където имаше революция и комунизъм богатите обедняха, а и бедните не забогатяха! Държавата фалира, а народът й деградира! Освен това комунистическият империализъм на Русия – СССР роди своя антипод – фашисткия империализъм в Италия и Германия! Продажно – нихилистичният РМС на БКП в България роди своя антипод – националистическия СБНЛ!

Там, където имаше еволюционно развитие на обществото, освен богатите, и бедните забогатяха! И вместо революционно – насилствено от богатите в Г-7 да се вземе и да се даде на бедните в Африка и Азия, за да станат всички равни в бедността, както ни учеха мюретата Маркс и Ленин, днес богатите от ЕС и САЩ дават на нас бедните /европейските фондове, а и не само те/ доброволно, не насилствено – революционно! Помагат на бедните,за да станат и те богати!

2а. ПСИХОЛОЗИ

Масовият българин днес не е земеделски производител, а е масов градски потребител според скромните си – нищожни възможности! В скромното си панелно апартаментче и в селско – градската си къщичка, но не и в своята ферма, в своето предприятие! Той е дистрибутор и охранител на вносни стоки – не производител на собствени! Въпреки подарените му свобода и собственост, той е вътрешно несвободен! Той е зависим от собствената си, вътрешна ограниченост и мисловна увреденост дължащи се на десетилетната стадна зависимост най-напред в ТКЗС, а по-късно и в държавното предприятие, както и в професионалните и квартални ОФ организации! Като резултат на тази масирана половинвековна психична обработка, той се оказа неподготвен за настъпилите промени след 1989г.! Вече 16 години той е воден, лъган и изоставян от едни и същи хора, с едни и същи обещания! Чрез различна стръв на въдицата и примамка в заложения капан. Чрез ловджийското мюре на политическата сцена заложено от икономическата олигархия! И той многократно биваше „отстрелван“ – излъгван на избори! От марксистките ловци довчера – комунистите, превърнали се в политически ловци днес – социалистите! А стръв, примамки, мюрета в днешна България, дал Бог! От 1989г. та до сега!

3а. МЮРЕТА

Мюрето Желев и компания в първото СДС беше Луканова-та примамка за поразбудилото се стадо, наричано български народ. Мюрето Доган – ДПС и до днес поднася „на тепсия“ етническите изборни гласове на възродителите им, за да се стигне до днешния политически цинизъм – възродители и възродени открито да са заедно във властта! Друг не по-малък цинизъм е прегръдката между довчерашните смъртни врагове монархисти и комунисти!

Комунистите на два пъти употребиха мюрето Симеон като примамка, за да управляват – ограбват – продават България вече пет години! Ами мюрето Жорж Ганчев за малко и президент да го направим! Не трябва да пропуснем и синдикалните примамки – мюретата Тренчев и Петков – Желязко Христов! Оядени и самодоволни, днес те вече са синдикално самотни! На политическия небосклон днес са псевдо – националистическите мюрета – водачите на ВМРО и АТАКА срещу турците и циганите, като нито ръководството на ДПС е турско, нито това на ЕВРОРОМА е циганско! Те са ДС – рожба на комунистите от близкото минало! Изроденото от Симеон – Живково мюре „бат Бойко“ се оказа находка за ловците! Спечели три депутатски мандата, беше шеф на полицията, генерал, кмет е на столицата, само името му, без него самия, роди високо – рейтинговия ГЕРБ! Все още под въпрос – проблем за ловците е, къде и как да използват тази примамка – мюре, за да отстрелят отново българския избирател на поредните избори! Какъв да го направят, за да им е най-полезен, защото той се оказа универсален – става за всичко! Такива бяха управленците ни по Живково време – универсални!

Зад цялата тази политическа пикантерия през последните 16 години, винаги и неотлъчно стоеше БСП с нейните тайни досиета и още по-тайни авоари, които списват вестници, финансират радио и телевизионни предавания, творят натъкмени статистики! Изграждат високо – рейтингови образи на личности и партии, които след изборите се оказваха нещо различно от заявеното. Нещо, което на следващите избори бива отхвърляно и……замествано с новото мюре – личност и партия. И тайните хора и тайните пари не казват нищо за отиващите си и за идващите. Какво те са направили за държавата и за себе си докато са били в ръководството й? Какви са били делата им? Конкретно изброени и обяснени, а не обобщени като за глупаци, за каквито ни смятат и каквито явно сме! Какво конкретно е сторил за нас – избирателите долюбвания Бойко Борисов, за да го изберем отново и какво ни е сторил недолюбвания Иван Костов например, в периода 1997-2001г.за да не го искаме?!?

05-май-2006г.

Коментари са забранени.