Политически хамелеони

България има проблем! Огромен проблем! С откритото публично говорене и със скритите, тъмни дела на Правителство, Парламент , Президент и на подведомствените им институции! Библейското: „По делата им ще ги познаете!“ не е база за оценка на публичния сектор от българското общество, за съжаление! От избирателите за избраните да ги ръководят! Няма оценка на делата за всеки политик, администратор, анализатор,…. възпитател на обществото! Оценка на делата на всяка партия, когато е била във властта! Не по думите – мръсни, грозни, завистливи,.. лъжливи трябва да оценяваме хората и партиите, а по делата им – добри или лоши са за България! Огромен проблем на България е, че оценяваме хората и партиите само по думите за тях, тиражирани в публичното ни пространство!

Тайните хора и скритите дела или откритите хора и явните дела? Тъмното или светлото е за предпочитане? Денят или нощта? Демокрация или комунизъм – фашизъм – авторитаризъм? Елементарен въпрос с още по-простичък отговор! Естествено откритото и явно! Да на деня когато се работи, а не на нощта, когато се спи или мърси! Разбира се демокрация, защото другото сме го изживяли!

От началото на прехода проходиха няколко опита за осветляване на тъмното ни минало! Дирижирани опити, при които бяха осветени жертви, а не палачите! Следствието, а не причината! От комисията Тамбуев до комисията Андреев! Първият наградиха с престижно място в Софийските гробища /мир над праха му/, а вторият употребиха за разправа с „непокорните“ седесари в София. Избирателно се вадят имена на насилени и доброволно донасяли за близки и познати! И едните и другите са жертви, макар и в различна степен, защото те са само следствието, от което на практика не е срината държавата като цяло! Истински виновните, палачите са тези, които ни направиха такива! Не комунистическата система е виновна, нито партията БКП, а хората в БКП – днешно БСП, които изградиха и консумираха системата! Които си имат имена и съответни „заслуги“ за статуквото днес! Които деморализираха хората и ни направиха стадо от безлични индивиди в контролирани от тях общности: държавни предприятия и ТКЗС-та, обществени и професионални съюзи, тa чак до кварталните и жилищни съвети! Едни по-малко, други повече са виновни за това. Не доносниците са виновни, а тези, които ни направиха такива!* На долно ниво – вербовчиците. Кои и къде са те? На по-горно ниво – които изградиха или привнесоха от СССР подслушвателната и доносническа система? И на първо място руските българи, българи – руснаци, които десетилетия наред продаваха, а и днес продават българските национални интереси? Които даваха и правеха всичко поискано от големия „брат“! Кои и защо не са в публичното ни пространство? Защо те не са изправени на позорния стълб за порицание и назидание? И на подсъдимата скамейка, където им е мястото!?! Защо, питам и не чакам отговор, защото те са във властта, а доблестта не е тяхно качество! Чувството за вина – също, защото са неподвластни на човешкия съд! Нямат страх и от Божия Съд!

Думи и дела! В публичното ни пространство не случайно се леят само думи за досиета и ченгета, но не и за делата на доказали се с дела досега, днешни управляващи! Дела съсипващи икономически и политически държавата ни, животът ни! АЕЦ Белене на Виденов-ият министър Румен Овчаров?!? Сделките с външния дълг и магистралите на Симеон насочени към родината му – Испания?!? Ролята на офшорките в инвестиционния процес! БТВ собственост на Рупърт Мърдок и БТК на АДВЕНТ, ли са? Фармацията ни, в чии ръце отиде? Захарните заводи – също? Ами вестниците ТРУД и 24 ЧАСА, български ли са? Освен мижавите гръцки и турски фирмички по границите и Севлиевските фитинги, има ли друга стратегическа, на светло реализирана инвестиция в България?

Досиетата на ДС и РУМНО, заедно с авторите им – в държавния архив! Досиетата на българите в КГБ – също! Но те само ще разкрепостят и освободят хората, защото това са само написани думи! Много по-важни са делата на всеки отделен човек към Род и Родина! Независимо дали е с или без досие! По тях трябва да съдим за хората и партиите! ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!

23-май-2006г.

* Като технически консултант /инженер в Институт по металорежещи машини – София/ бях участник в технически преговори в Букурещ, Варшава и Карлмаркщадт – ГДР, които бях длъжен да описвам в отчетни доклади! Къде сме ходили, с кого и какво сме си говорили-обсъждали! Моите доклади – в ДС, техните в ЩАЗИ, полските и СЕКУРИТАТЕ, а от там вкупом – в майката КГБ в Москва за контрол, сравнение и … изпълнение! Ето че и аз съм доносник! Международен агент-срам и позор за децата ми, за разлика от междинния и краен потребител на тези „донесения“!

Коментари са забранени.