Храненици на държавата

измекяри

Гриша Филипов на Бакиш,

Петър Берон на дядо си,

Меглена Кунева на баща си,

Бойко Борисов на дядо си,….

 

    Не един и двама са хората, които незаслужено ползуват облагите, които им дава държавата България. Една от тези така наречени храненици е Меглена Кунева-Пръмова. Дъщеря на Щилян Кунев-концлагерист, снаха на Иван Пръмов-Тодор Живков-ист.

    “На всяка манджа мерудия!” е тази изявена, симпатична и много надарена със своето “АЗ”, млада дама. През 1981 година завършва право. Тогава, когато тя е кандидатствала, на такива като мен не им заверяваха формуляр за кандидатстване. След завършването й я “разпределят” в  БНР за малко и в Министерския съвет за много, а мен в гр.Годеч като машинен инженер! По министерската стълбичка все по-нагоре, та до ЕС. Номинирана като монархистка в правителството на Симеон втори, после от Станишев като вече социалистка. Като Зам. Министър в две министерства, като главен преговарящ, като Евро-комисар и днес отново на високо-доходна длъжност в ЕС. А сега номинирана вече и като кандидат Президент на България.

    Най-спряганата за този пост е личността Меглена Кунева-Пръмова. В началото беше само Пръмова, а сега е само Кунева! Защо? И кой цвят е нейният: червеният, жълтият, синият или пембеният, само и само да е в услуга на държавата или…. на себе си?!? Този въпрос не е намеса в личния й живот, защото тя е публична личност и аз като редови български избирател имам право да знам кои са ни кандидат-президентите. Не само кои са, но и какви са?

    Най-големият проблем на България през последните двадесет години е че избираме на ръководни постове на държавата хора с лице, но без автобиография. Време е това да променим. Семейството е най-малката клетка, в която човек се ражда и получава основните житейски ценности. Първите му седем години оставят траен отпечатък върху целия му живот. Освен това като част от по-голямото семейство-родът, той наследява фамилно име, което бащите и дедите му са градили. Име, с което може да се гордее, защитава и допълнително да облагородява, или име, което му осигурява шеметно изкачване по йерархическата стълба на властта и облагите. При стария строй с едно име, при новия-с друго. Значи ли това, че стремежът е да се обединят двата строя? Или сме си все още в стария, а новият е само една несбъдната мечта за българина?

    Един много често канен в телевизиите финансист, бизнесмен, политик и какво ли още не обяви, че лицето на България пред външния свят са Уляна, Меглена и Ирина. Само не уточни пред кой свят са Пръмови и Бокови? Пред източния или пред западния свят?

    В демократичния западен свят професиите са строго регламентирани. Политиката е професия и като такава, политикът не може да дублира политиката със бизнеса си. Освен това, кандидатите се издигат от утвърдени в обществото партии, които застават с името си зад кандидата. Двете партии, които номинираха Симеон втори през 2001г. бяха еднодневки, за които днес никой не си спомня. Никой не си спомня и за гражданските сдружения, които номинират някого си. На избори отиват партии със издигнати свои кандидати. Коалиции се правят след избори. В тази връзка, “Коалиция за България” е един измислен фалшификат, зад който е скрита бившата комунистическа партия, преименувана в социалистическа. Движението, и то национално с флагман Симеон втори беше също фалшификат, ако че спечели 120 депутати. Гражданите на Бойко Борисов, в мнозинството си са бивши членове на БКП в низовите организации. Един милион члена имаше БКП. Да не би да са се изпарили? Що се отнася до Синята коалиция, аз много бих искал под това име да се крие партия, не коалиция. Имената СДС и ДСБ да са само за вътрешна употреба. В публичното пространство да има само Синята коалиция. Освен това, бизнесмените и в двете партии трябва да си отидат в бизнеса. Със своето присъствие, те мърсят имиджа на дясното пространство. Само тогава може да има излаз от задънената улица, в която левите натикаха дясното в България.

    Изборите през есента са избори за властта вътре в България, но както президентската, така и местната власт са лицето на държавата ни и пред света. Кои ще ни управляват и представляват зависи само от нас-имащите право на глас. Нека да го дадем рационално, а не емоционално.

 

3 май 2011г.

Коментари са забранени.