Четворният шлем на Премиера Борисов

/Тракия, Хемус, Марица, Струма/ 

    Тройният шлем на Президента Първанов в енергийната област е в ход, вече четвърта година. АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас Алекасандропулис източват живителни сокове от българската икономика. Десетки и стотици милиони от държавния бюджет пълнят джобовете на физически и юридически лица. Консултанти и трафиканти живеят на гърба на българския данъкоплатец. Авторите на “Тройният шлем” обаче, отсъстват от българското публично пространство. Отсъстват и от залите на Съда като обвиняеми. Присъстват на пищни приеми и увеселения. Както и в ловните полета, след като изловиха български шарани да ги изберат и днес всички се пържим в техния тиган в собствен сос.

    Вероятният му наследник, г-н Бойко Борисов преждевременно, преди да седне на президентския стол реализира “Четворен шлем” с магистралите: Тракия, Хемус, Марица, Струма. Светкавично изготвят документи, отчуждават терени, търгуват изпълнители. На прозрачни, открити търгове избират неясни, скрити изпълнители. Такива, каквито бяха за магистрала Люлин и за лотове от Тракия.

    Кметът Бойко Борисов присъстваше при запълване на всяка по-голяма столична улична дупка вчера, а днес като вече премиер прави първа копка на всяка магистрала, шосе, улица, асфалтирана пътечка. На спортни и културни зали. Навсякъде, където българският зрител може да се наслади на спортните му телеса и да чуе мъдрите му слова, от които лъха дълго лелеяната от българина мечта, че не сам ще се оправи, а че друг, че той ще го оправи. Двадесет години никой, нищо, а той за две години всичко. Няма как да не избереш на избори такъв самодоволен оптимист. И песимистът-избирател го избра за два депутатски мандата, за кмет, за Премиер, ще го избере и за Президент. “Какви деца е раждала, раждала ражда и сега, българска майка юнашка” Роди универсалният Бойко Борисов, който става за всичко. И най-вече да реже ленти, които сигурно колекционира.

    Но да се върнем на темата магистрали. Сладкодумният Плевнелиев ката ден ни обяснява колко много, експедитивно и експертно работи оглавяваното от него ведомство! Колко чиста и непорочна е работата му! Колко страхотни са резултатите от нея! Магистрали, тунели, шосета, сгради и …процедури за тях битуват в публичното ни пространство. А за изпълнителите много малко или нищо. А именно те са “черешката на тортата”. Такъв, какъвто се оказа Атомстройекспорт за АЕЦ Белене, от когото няма отърване.

    “Много дини под една мишница” никой не може да носи. Няма да могат и Премиерът Борисов с неговия регионален министър. Ще натъркалят дини-подписаните договори за тези огромни, скъпи обекти и ще си отидат по-живо, по-здраво, така както сториха Сергей Станишев и Румен Овчаров. А тези след тях да се оправят както могат. Всеки идващ, от десет години насам се оправя, за сметка на българския данъкоплатец.

    Жизнено необходими за България са процедурите за достъп на кандидат-изпълнителите, както и спечелилите търгове. Какъв опит в изграждане на магистрали имат, с какви средства разполагат, с какви материали и технология работят и какъв имидж пред света имат. Съществуващите кърпени и вълнисти магистрални участъци у нас доказват, че тези изисквания при избор на изпълнител не са спазени.

    “-Така че, по-малко самохвални думи г-н Борисов и г-н Плевнелиев, повече информация за наетите изпълнители да строят лотове, тунели и мостове. А не фирми като Мостстрой, например! И че, вие сте наети от българските избиратели да вършите съвестно работата си като премиер и министър. Наемници сте, а новопостроеното е собственост на българската държава, а не е ваша бащиния, с която безнаказано можете да се разпореждате. Разберете, и запомнете това.”

 

28-07-2011г.

Коментари са забранени.