Едрата мафия и дребният бизнес

/трите „М” и едничкият „Д”/

 

    Младите и кадърни напускат България, защото няма какво тук да ги задържи. Няма какво да удовлетвори търсещият им дух на откриватели и реализатори. Знае се, че мечтите на младия човек още от детските му години е да направи чудеса в бъдещия си съзнателен живот. Да покаже на себе си, а и на другите, че знае, може и прави. А за да се случи всичко това са необходими условия за тази тяхна изява. В България тези условия отсъстват, няма ги. Няма я свободата в собствения, единичния, дребния, частния бизнес, в който младият човек да покаже себе си. Да разшири и обогати оставеното от баща му, дядо му, прадедите му. Или да започне нещо ново, само негово си, за което обаче са необходими не толкова пари, повече вътрешна даденост за съответната дейност, придружена с амбиция, труд и постоянство.

 

Земеделско-промишлената  мафия

    Какво наследи младият човек от предците си? Наследи кооперирана общност в ТКЗС за земята, откъдето идва храната, заедно с втълпеното му разбиране, че земеделският труд не е престижен труд. Че не е престижно човек да яде и пие!!! Наследи общонародната безстопанствена собственост на фабрики и заводи, за които правилото беше, че колкото по-голяма и по-едра е, толкова по-безличностна и по-безстопанствена е тя. Реализация в нея, на който и на какъвто да е човек, по презумция не беше възможна. Няма реализирал се човек в тези общности. Няма сътворена технико-технологична световна новост в тях самите. Имаше несполучливо внедряване на чужд опит и познание, както и стремеж за административно, а не професионално израстване на младите, което е убийство на техните детски мечти.

    Вчерашните кооперативни и държавни общности ги трансформираха днес в частни такива без никаква съпротива от безличните кооператори и работници в тях. Нещо повече, ликвидационните на ТКЗС съвети бяха обвинени във всички възможни грехове и като резултат българското земеделие отново беше кооперирано в „Орсовките”. Дребната частна ферма изчезва преди още да е създадена, докато едрата кооперативна фалира за втори път днес след 1989г., за да се появи зърнената мафия на зърно-производителите, която обработва хиляди декара частна земя, внесена във фалиралите вече кооперации. Обработвана с най-модерна техника струваща милиони.  За да се появят от нищото така наречените сдружения на мляко- и месо-производителите притежаващи огромни ферми оборудвани с последната дума на техниката и населени от стотици животни в тях. Чудеса стават в нашата страна!!!

 

Енергийната мафия

    Много се писа и говори за тройния шлем договорен от тандема Овчаров-Станишев-Първанов и най-вече за проекта АЕЦ Белене. Договор подписан тайно и набързо между Русия и България, влачещ се години наред. Проект, от който руската и българска олигархична мафия има сметка да се влачи още много години напред. Вместо частни и безопасни, единични и екологични проекти за добив на ток те налагат технологично опасно и икономически сраснало се с частен интерес мегаломанско недоразумение. Такива каквито бяха Кремиковци, Радомир, Русе, Ихтиман, Бургас, Враца,…Козлодуй.  Южният поток със отсъствието на газова дефирсификация запраща България отново в прегръдките на руската мечка. Нефтопровода от Русия през България до Гърция-също.

 

Строителната мафия

    Не троен, а четворен шлем реализира наследника на Станишев, приятел на Първанов и слуга на строителната мафия-Бойко Борисов. Лягаме и ставаме с магистралите: Тракия, Хемус, Марица, Струма. С магистралата Люлин, по която само забранените тежки МПС минават, а другите-отново през Владая и Княжево. С пречиствателни съоръжения по морето. С пословичния, позаглъхнал вече проект на завод за софийския боклук. За мостове, тунели, зали, за софийското метро и за какво ли още не. За по- малко от две години строителят Борисов ще нацвъка договори за разкопаване на цяла България и ще си отиде по-живо, по-здраво, така както си отиде Станишев, отива си и Първанов. И ще остави други да се влачат по български и международни съдилища за несвършена или некачествено извършена работа. Така както е с тройния мафиотски шлем на Първанов.

    Строят магистрали, а зарязват районните, градски, селски и между-населени улици и шосета.

    Магистрали от кого, на каква цена, по каква технология, с какви материали и най-вече, международно утвърдена в бранша фирма ли ги строи или родният и гръцко-турски строителен бизнес? Турския се легитимира в магистрала Люлин. Главбулгарстрой има вече своите изпълнения с вълните и кръпките по Тракия.

    Магистрали за кого? На първо място, съществуващите районни, селски и между-населени места улици и шосета трябваше да са приоритет на строителния пътен бизнес, защото те са необходими на обикновените хора и на дребния техен бизнес. Необходими са в тяхното ежедневие. Едва след това идват магистрала „Марица” и „Дунав мост-двете” свързващи Европа с Азия и „Струма” отиваща на Юг към Средиземно море. Тракия и Хемус, обикновените хора ще ползуват един път в годината по време на отпуските си и дали ще отидат за четири или за шест часа до морето е все едно. А и дали могат да си го позволят скоро като се има в предвид проточилата се и нестихваща вече две години „бойкова” световна криза в България! Така че, те не са за обикновените хора с дребен частен бизнес, а са за едрият, неясен, пръкнал се от нищото, офшорен бизнес. Пречиствателните станции по морето обслужват отново мафиотско-построените хотелски комплекси. Както и инфраструктурата до и в тях, данъкоплатецът е принуден да финансира. Европейският с неговите осемдесет процента и българският с таксата в ЕС от над 600 милиона плюс двадесетте /до стоте/ процента финансиране за всички строителни обекти.

 

Обслужващи и обслужвани

    „Да изградим България!” е мотото на ГЕРБ-собственост на Премиера Борисов. Без Борисов няма ГЕРБ, това и малките деца вече разбраха. Така както без Симеон го няма НДСВ. Без Първанов няма БСП. Както и без Костов, а с построената от Мартин Димитров редичка „лидери”,  няма да го има и СДС. Разликата между гореизброените е кого обслужваха и обслужват формациите водени от лидерите им. Общите, нищо-незначещи лозунги, че са в услуга на България са остатък от тъжното ни минало за „Нация техническа!”, за „Народната република!”, за „Петилетките за три години!”, за „Ще ги стигнем американците”  и за още много, отвлечени за обикновения човек, обещания.

    „-Помогнете-създайте условия, обикновения човек да стъпи на собствените си крака и тогава той сам ще изгради своята България.” Не Бойко-Борисовци, не Първановци, не Симеоновци,…рожби Тодор Живкови, а Иван Костовци започнаха да я възстановяват и градят като дадоха в ръцете на обикновения човек земята, на лекаря частната практика, на учителя частното училище, на пенсионера по-достойни старини. Които поставиха в ъгъла едрия, родил се при Беров и разраснал се при Виденов мафиотски бизнес на групировките.

    Момчета, които стават за всичко са днешните управляващи! А това има само едно единствено обяснение, че те не управляват, а биват управлявани. Че са обслужващи на скрити зад стени на дворци и по света устроили се обслужвани. В днешния динамичен и строго-професионален живот не може да знаеш да гасиш пожари, да кметуваш, да риташ топка, да строиш партия, да управляваш държава с първи копки и да режеш крайни ленти,… да си вся и всьо! Няма как строители да се занимават с висша национална политика. Да представляват България на европейски и световни форуми с кирка в ръка. Така както предшественикът им Тодор Живков се изживяваше там като бивш партизанин с автомат на гърба. Обслужващи на обслужваните са те.

 

Трите „М” /мафии/

управляват България днес. Скрити зад фасадата на ЕС и НАТО, но нямащи нищо общо с управлението в останалите членки на тези организации. И затова България е на последно място по доходи и на първо по престъпност. Така както, наред с явните три власти: законодателна, изпълнителна и съдебна в управлението на всяка нормална държава има и една неявна, четвърта власт-медийната, така и трите неявни мафии в България: земеделско-промишлената, енергийна и строителна ги съпътства явната съдебна мафия, чиято дейност присъства във всички европейски доклади. Присъства и в грамите на Уикиликс. Присъства в живота на обикновения човек със своята обслужваща трите мафии, роля.

 

    А единичният „Д” /дребен/ бизнес, „кучета го яли!”

 

06 септември 20011г.

 

    П.П. Честит празник, Българио с Божидар Димитров, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Маргарита Попова в телевизиите ни с национален обхват. Празнуй народе своето жалко настояще и очертаващо се още по-светло бъдеще!

Коментари са забранени.